V slovenských jaskyniach sa naplno spustila sezóna, otvorené sú všetky

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 07:18 • 2 min
V slovenských jaskyniach sa naplno spustila sezóna, otvorené sú všetky

V slovenských jaskyniach sa naplno spustila sezóna, otvorené sú všetky - Cestovanie Letná turistická sezóna je pre slovenské jaskyne naplno spustená. V utorok (15.

slovakia

left justify in out

img

Letná turistická sezóna je pre slovenské jaskyne naplno spustená. V utorok (15. 5.) otvorila Správa slovenských jaskýň (SSJ) aj posledné tri jaskyne, ktoré boli počas zimy zatvorené. Návštevníci tak už môžu zavítať aj do Demänovskej ľadovej jaskyne, Dobšinskej ľadovej jasne a Harmaneckej jaskyne. Týmto je pre verejnosť otvorených všetkých 12 sprístupnených jaskýň.

"Cenník vstupného do jaskýň sa v tomto roku oproti vlaňajšku nezmenil," priblížila pre TASR Ľubica Nudzíková zo SSJ. Novinkou oproti predošlej sezóne je napríklad vynovená prehliadková trasa s novými bezpečnostnými prvkami a ekologickým osvetlením v Harmaneckej jaskyni. Čoskoro sa bude zo zmien tešiť aj Demänovská ľadová jaskyňa, kde sa majú zavŕšiť úpravy na konci tohtoročnej sezóny. V Belianskej jaskyni vo východnej časti Belianskych Tatier budú v tomto roku oslavovať 130. výročie od prvého sprístupnenia.

Podľa jaskyniarov je však každá sprístupnená jaskyňa na Slovensku nevšedným prírodným fenoménom. SSJ tak dúfa, že tohtoročná letná sezóna by mohla byť lepšia než tá minuloročná. "Neočakávame nejaký výrazný nárast počtu návštevníkov. Ale mohol by byť približne rovnaký ako vlani," dodala Nudzíková.

Za prvé štyri mesiace tohto roka pritom navštívilo slovenské jaskyne 32.174 ľudí. Je to o 5243 turistov menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. Jedným z dôvodov poklesu návštevnosti je podľa Nudzíkovej dobrá zimná sezóna. "Turisti sa venovali najmä lyžovaniu a neboli nútení hľadať si doplnkový program," vysvetlila. Kvôli jaskyniam turisti na dovolenky zvyčajne necestujú. Navštívia ich len počas výletu ako jednu zo zaujímavostí daného regiónu.

Nižšia návštevnosť v úvode roka tak nemusí podľa Nudzíkovej znamenať, že bude zmarená celá tohtoročná sezóna. Najviac turistov chodí totiž do jaskýň počas leta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies