V slovenských horách platí malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:41 • 2 min
V slovenských horách platí malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRáDOK – V slovenských horách prevláda malé lavínové nebezpečenstvo a snehová pokrývka je na väčšine miest dobre spevnená. Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa môžu na tienistých svahoch ojedinele vyskytnúť menej stabilné snehové dosky a vankúše.

slovakia

left justify in out

"Ich uvoľnenie je možne pri veľkom dodatočnom zaťažení, najmä pod hrebeňmi a vo veľmi strmých žľaboch s nadmorskou výškou nad 1900 metrov nad morom, kde bolo pôsobenie slnečného žiarenia minimálne. Na slnkom osvietených svahoch sneh počas dňa mäkne a vyskytujú sa menšie lavíny a splazy z mokrého snehu," uviedol Biskupič.

 

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus deviatich do mínus dvoch stupňov Celzia. Severný vietor fúkal len ojedinele na hrebeňoch a v najvyšších polohách s rýchlosťou do desiatich metrov za sekundu.

 

Vplyvom striedania teplôt je snehová pokrývka na južne orientovaných svahoch zrána tvrdá až zľadovatená a počas dňa mäkne. Vo výškach nad 2000 metrov nad morom, hlavne vo Vysokých Tatrách, bol na tienistých svahoch povrch snehu ešte prachový. Na tienistých svahoch vysokých polôh je sneh slabo zviazaný, na hrebeňoch je väčšinou sfúkaný až na podkladovú vrstvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona