V Slovenskom národnom múzeu včera odhalili Pamätník obetiam holokaustu

NETKY.SK • 11 September 2012, 06:55 • 2 min
V Slovenskom národnom múzeu včera  odhalili Pamätník obetiam holokaustu

V Slovenskom národnom múzeu včera odhalili Pamätník obetiam holokaustu

slovakia

left justify in out

img

Pamätník obetiam holokaustu dnes podvečer odhalili v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. „Aby sme nikdy nezabudli, prišli sme s myšlienkou, aby na Slovensku bol celoslovenský pamätník. Jeho základom je súpis Židov z roku 1939, žiaden iný zoznam obetí holokaustu zatiaľ neexistuje, je iba tento súpis a deportačné listy. Obeťami holokaustu sú všetci, ktorí sa na týchto zoznamoch nachádzajú, teda tí, ktorí zahynuli, ale aj tí, ktorí prežili,“ povedala v úvode pietnej spomienky spoluautorka myšlienky vytvorenia pamätníka Ľuba Lesná.  
      „Je našou povinnosťou práve v roku 70. výročia odchodu prvého transportu slobodných dievčat a žien zo Slovenska do koncentračných táborov zverejniť mená obetí. Nič iné týmto ľuďom nemôžeme dať, je to naša povinnosť pre nás a pre budúce generácie. Menný zoznam Židov, ktorý Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry prezentuje pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia, je zostavený zo súpisov židovských obyvateľov Slovenska z obdobia slovenského štátu. Na ich základe potom prebiehalo sústreďovanie a následný transport do koncentračných táborov, kde väčšina z nich zahynula,“ povedal pred odhalením pamätníka Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea.
      Autorom výtvarnej koncepcie pamätníka sú architekti Ján Kodoň a Sidónia Gáborová. Tvorí ho osem sklenených tabúľ s rozmermi 2 x 1 meter, postavených na výšku, spojených za sebou s medzerami do jedného stĺpa. Na nich sú vyryté mená 81.614 obetí holokaustu zo Slovenska. Súčasťou pamätníka je aj grafický plagát, kde je znázornených 81.614 žltých Dávidových hviezd. Pamätník je doplnený zvukovou stopou, na ktorej sa strieda autorská hudba Martina Burlasa, ruch davu v abstraktom priestore s úryvkami hlasov a detského plaču, zvuk písacieho stroja a nákladného vlaku.
      „Máme predstavu, že toto je priestor veľmi výhodný v súvislosti s návštevnosťou v Bratislave, chcem ho tu nechať dlhodobo, aby sme ešte pracovali na menných zoznamoch ďalej. Replika tohto pamätníka pôjde do koncentračného tábora, do múzea v Seredi, ktoré pripravujeme, pretože tam sa zachovalo päť pôvodných barakov z koncentračného tábora, v nich ideme realizovať expozíciu, súčasťou budú nielen menné zoznamy ľudí, ktorí boli deportovaní zo Serede, ale aj celý tento pamätník chcem preniesť v replike do Serede,“ uviedol k umiestneniu pamätníka pre TASR Pavol Mešťan.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies