V Slovenskom krase sa niekto dopustil strašného činu, zabil celú populáciu vzácnych netopierov!

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 11:07 • 2 min
V Slovenskom krase sa niekto dopustil strašného činu, zabil celú populáciu vzácnych netopierov!

Pri sčítaní zimujúcich netopierov v Slovenskom krase narazili ochranári na veľmi smutný nález.

slovakia

left justify in out

Slovenský kras je pre netopierov mimoriadne dôležitým územím. Nachádzajú sa tu mnohé jaskyne, ktoré im poskytujú ideálny priestor na pokojné prežitie zimných mesiacov. Ide o zimovisko európskeho významu, väčšie kolónie lietajúcich cicavcov sa nachádzajú už iba v Rumunsku a Bulharsku.

 

img

 

Ochranári každoročne realizujú ich sčítanie, aby mali lepší prehľad o konkrétnych počtoch aj druhoch netopierov, ktoré na Slovensku nachádzajú svoje útočisko. Najčastejšie u nás môžeme nájsť večernicu malú, ktorá v Slovenskom krase tento rok dosiahla rekordný počet približne 74-tisíc jedincov. Odborníci však počas sčítania narazili na veľmi smutný objav.

 

V blízkosti obce Hrhov bola vyhubená celá populácia netopierov! Konkrétne išlo o 160 jedincov večernice, pričom spoločenská hodnota jednej z nich je 460 eur. Ktosi totiž napriek zákazu rozložil v chránenej oblasti oheň, a to v blízkosti ústia jaskyne, kde netopiere zimovali. Medzi skaly sa dostal dym a všetky netopiere sa udusili.

 

img

 

Zatiaľ neznámy páchateľ tak národnému parku spôsobil nielen zármutok, ale aj materiálnu škodu vo výške viac ako 70-tisíc eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies