V slovenskej výprave na Rio všetko nachystané, o ceremoniál je veľký záujem

NETKY.SK • 4 August 2016, 16:55 • 2 min
V slovenskej výprave na Rio všetko nachystané, o ceremoniál je veľký záujem

RIO DE JANEIRO - Slovenská výprava sa kompletizuje, väčšinu infraštrukturálnych problémov vyriešila a športovci sú zdravotne v poriadku. To je základná téza štvrtkovej úvodnej tlačovej konferencie misie na hrách v brazílskom Riu de Janeiro. V Slovenskom dome tiež odznelo, že športovci sa už nevedia dočkať súťaženia a v tíme je výborná atmosféra.

slovakia

left justify in out

Prvé oficiálne slová v slovenskej "bašte" svetoznámeho veľkomesta patrili prezidentovi Slovenského olympijského výboru (SOV). František Chmelár zdôraznil, že Slovenský dom je ozajstný triumf krajiny: "Slovensku ho mnohí závidia. Je to priam zázrak, táto lokalita i priestory. Všetko je nachystané, aby sme ho dnes podvečer za účasti prezidentov Slovenska a Česka slávnostne otvorili."

Chmelár v tejto súvislosti vyjadril poďakovanie zastupiteľským orgánom v Brazílii, špeciálne veľvyslancovi Milanovi Cigáňovi: "Nielen ohľadom domu nám poskytol pomoc počas celých štyroch rokov a najmä v uplynulých týždňoch s nami riešil problémy, ktoré sa vyskytli. Vyskytli sa, ale zvládli sa, pričom boli obavy, či Rio dokáže pripraviť dôstojné olympijské hry. Z nášho pohľadu nemusí byť všetko ideálne, ale zásadné veci sú pripravené, športoviská sú vystavané."

 

Veľvyslanec SR v Brazílii vyjadril presvedčenie, že slovenská výprava je zložená výborne a že má odhodlanie bojovať o vysoké méty: "My ostatní im fandíme a som rád, že tu má Slovensko aj toto silné zázemie. Slovenský dom sme dali do takej podoby, že všetci naň môžu byť pyšní. Pred olympiádou sme počúvali rôzne nie príliš optimistické vyjadrenia o vyššom stupni kriminality a o chorobách. Rezonovalo to až príliš, ale obavy sa nepotvrdzujú. Viem, že brazílska vláda urobila všetko pre bezpečnosť celého priebehu olympiády."

 

V dejisku hier sa predstaví a postupne vystrieda celkovo 51 slovenských športovcov, za tenistku Dominiku Cibulkovú sa napokon nepodarilo presadiť ako náhradu Kristínu Kučovú. "Hlavnou úlohou bolo dopraviť sem všetkých športovcov a zatiaľ to ide až na malé zdržania pre technické problémy leteckých spoločností. Všetci športovci tu už majú aj všetky svoje potreby a výstroj. Ide to veľmi rýchlo, ani sa nenazdáme a budeme už cez víkend chystať veci na odlet späť po skončení súťaže v cestnej cyklistike," konštatoval zástupca vedúceho výpravy Roman Buček.

 

V Olympijskej dedine majú svoje miesto nachystané všetci, aj tí traja, ktorí budú bývať mimo nej. Ide o triatlonistu Richarda Vargu, cyklistu Petra Sagana a strelkyňu Danku Bartekovú. Tá má ako členka MOV svoj "stan" rozložený v hoteli pre olympijských funkcionárov a zostane tam až do konca, keďže po svojej súťaži jej automaticky nabehnú povinnosti v MOV.

 

Vedúci misie Peter Korčok spresnil momentálny personálny stav: "V Brazílii je 40 našich športovcov, z nich zatiaľ 25 býva v Olympijskej dedine. Štrnásť atlétov a vzpierač sú na sústredení v Juiz de Fora."

 

Korčok zdôraznil, že v tíme je nielen pozitívna a hustúca nálada, ale aj veľký záujem o otvárací ceremoniál, Zúčastniť sa na ňom nemôžu len strelci pred svoje súťaže a ako položartom dodal František Chmelár, "Plavci chcú ísť na slávnosť, ale odhovárame ich." Počas ceremoniálu sa prví športovci dostanú na plochu pred 21.00 a tí, ktorí budú potrebovať dostať sa skôr na izby, majú k dispozícii špeciálnu dopravu. Pred ceremoniálom ich bude z Olympijskej dediny na Maracanu rozvážať 300 autobusov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona