V Slovenskej filharmónii zaznie husľový koncert B. Martinů a Orffova Carmina Burana

NETKY.SK • 25 Január 2023, 13:00 • 2 min
V Slovenskej filharmónii zaznie husľový koncert B. Martinů a Orffova Carmina Burana

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) pozýva vo štvrtok a piatok (26. a 27. 1.) na koncerty, na ktorých sa predstavia aj Slovenský filharmonický zbor, Bratislavský chlapčenský zbor a sólisti pod taktovkou českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka.

slovakia

left justify in out

Zaznie husľový koncert Bohuslava Martinů a Carmina Burana Carla Orffa. "Sólistami večerov budú slovenský husľový virtuóz Milan Paľa, sopranistka Mariana Sajko, tenorista Ondřej Koplík a barytonista Svatopluk Sem," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

 

img

 

Koncert pre husle a orchester č. 1 H. 226 skomponoval Bohuslav Martinů v roku 1933. "Rukopis diela bol objavený až v roku 1968 vo Washingtone. Svetová premiéra zaznela v naštudovaní Chicago Symphony orchestra pod taktovkou Georga Soltiho a husľový part zaznel v interpretácii Josefa Suka," približuje filharmónia dielo, ktoré v Koncertnej sieni SF uvedie huslista Milan Paľa. Nasledovať bude populárna Orffova kantáta Carmina Burana, ktorá stále láka široké spektrum návštevníkov.

 

"Text k dielu zostavil skladateľov priateľ Michael Hoffmann, ktorý urobil výber zo stredovekej poézie. Pri zostavovaní textov sa nechal niesť mottom príroda, víno, láska a vybrané básne zoradil tematicky do troch samostatných dielov. Tieto sú orámované hymnou na rímsku bohyňu šťastia Fortunu," dodáva Tolstova k dielu, ktoré bolo uvedené po prvý raz v scénickej podobe 8. júna 1937 vo Frankfurte nad Mohanom. Koncerty sa začnú o 19.00 h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies