V Škótsku odpojili od siete poslednú uhoľnú elektráreň

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 12:36 • 2 min
V Škótsku odpojili od siete poslednú uhoľnú elektráreň

EDINBURGH/PRAHA - Škótsko už nemá ani jednu tepelnú elektráreň, v ktorej by sa spaľovalo uhlie. Informuje o tom portál iDNES. V končiacom sa týždni odpojili od rozvodnej siete elektráreň Longannet vo Fife. Prevádzkovala ju spoločnosť Scottish Power. V Škótsku sa po prvý raz po vyše storočí zastavila výroba elektrickej energie spaľovaním uhlia.

slovakia

left justify in out

Longannet bola najväčšou tepelnou elektrárňou vo Veľkej Británii a dokonca aj v Európe. Inštalovaný výkon jej turbín dosiahol 2400 megawattov (MW). Od roku 1970 dodávala elektrinu štvrtine škótskych domácností. Pôvodne mala slúžiť iba 25 rokov, ale po investíciách do nového vybavenia sa jej životnosť predĺžila na 46 rokov.

 

Uhoľné elektrárne výrazne prispeli k rozkvetu priemyslu v regióne. Spoločnosť Scottish Power uviedla, že dôvodom na odstavenie Longannet boli okrem jej veku aj rastúce náklady na prenos elektrickej energie a uhlíková daň.

O budúcnosti miesta, kde Longannet stojí, sa zatiaľ nerozhodlo. Jej majiteľ, španielska spoločnosť Iberdrola, plánuje predložiť nové plány úradom do konca tohto roka.

 

Britská vláda je zatiaľ rozhodnutá odstaviť poslednú tepelnú elektráreň na Ostrovoch najneskoršie v roku 2025.

Slabé ekonomické podmienky pre investície do nových plynových energetických kapacít, ktoré majú nahradiť uhoľné elektrárne, však vyvolávajú obavy z nedostatku elektriny a rastu jej ceny.

 

Scottish Power je jednou zo šiestich veľkých dodávateľov elektriny vo Veľkej Británii. Pôvodne prevádzkovala šesť uhoľných elektrární, teraz jej podnikanie stojí na spaľovaní plynu a činnosti veterných parkov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona