V Škótsku objavili ďalší masový hrob so stovkami detských tiel, sirotinec nachádzajúci sa v bezprostrednej blízkosti spravovala cirkev

NETKY.SK • 14 September 2017, 07:28 • 2 min
V Škótsku objavili ďalší masový hrob so stovkami detských tiel, sirotinec nachádzajúci sa v bezprostrednej blízkosti spravovala cirkev

EDINBURG – Neďaleko detského sirotinca objavili masový hrob v ktorom sú pochované stovky detí. Hrob objavili v meste Lanark, ktoré sa nachádza na juhu Škótska. Podľa dostupných informácii môže byť v hrobe pochovaných až 400 tiel.

slovakia

left justify in out

O náleze informovala BBC, podľa ktorej sú v hrobe pochované deti zo sirotinca nachádzajúceho sa na ulici Smyllum Park. Dom pre opustené siroty spravovali mníšky z katolíckej nadácie svätého Vincenta de Paul. Na hrob upozornili vtedajší obyvatelia mesta, ktorý sa ešte v roku 2003 snažili preukázať, že v domove dochádzalo k zneužívaniu maloletých.

 

Frank Docherty and Jim Kane objavili zarastenú a neoznačenú časť cintorína sv. Márie. Na svoju obranu mníšky o rok neskôr sprístupnili záznamy, na ktorých bolo 158 mien detí pochovaných na neďalekom cintoríne. Avšak Frank a Jim ich záznamy spochybňujú a tvrdia, že zoznam nie je ani z ďaleka úplný. Vyšetrovanie BBC a Sunday Post potvrdilo najmenej 400 detí. Podľa záznamov drvivá väčšina detí zomrela na následky rôznych ochorení ako zápal pľúc či tuberkulóza. Prevažná väčšina bola vo veku 5 rokov. Väčšina úmrtí sa vyskytla medzi rokmi 1870 a 1930.

 

Jeden z tých, o ktorých sa predpokladá, že sú pochovaní, je Francis McColl. Zomrel v roku 1961, vo veku 13 rokov. Príčinou jeho smrti malo byť krvácanie do mozgu. Jeho brat Eddie uviedol, že Francisa udreli do hlavy golfovou palicou. Hrob však zatiaľ nájdený nebol.

 

Sirotinec, ktorý mal slúžiť viac ako 11-tisíc deťom bez domova ako útočisko založili v roku 1864 sa pravdepodobne zmenil na dom hrôzy. Fungoval do roku 1981, kedy ho zavreli. Toto žiaľ nie je ojedinelý prípad. V írskom meste Tuam našli taktiež masový hrob, kde bolo pochovaných až 800 tiel. Riadila ho cirkev. Tu nachádzali útočisko aj samotné matky so svojimi deťmi.

Odhalením možných zverstiev páchaných v sirotinci Smyllum preverujú príslušné orgány. Na základe dôkladného prešetrovania sa zistilo, že mníšky zaobchádzali so zverencami veľmi kruto a nedôstojne, na dennom poriadku boli bité či psychicky týrané.

 

Dvaja zástupcovia domova, ktorí spolupracujú s vyšetrovateľmi počas leta informovali, že doposiaľ sa im nepodarilo nájsť žiadne záznamy o zneužívaní detí v tomto zariadení. Mníšky sa k prípadu odmietajú vyjadrovať, no vo vyhlásení uviedli, že ich zásady, viera či presvedčenie je proti akémukoľvek násiliu. Nezabudli sa však ospravedlniť všetkým, kto bol v minulosti vystavený násiliu počas pobytu v ich sirotinci.

 

Od roku 1855 je v Škótsku povinná registrácia úmrtí a informácie sú verejne dostupné. Záznamy obsahujú údaje ako meno, vek, príčinu smrti aj miesto pobytu zosnulého. Investigatívci sa zamerali na úmrtia detí do 18 rokov a zistili, že neexistujú žiadne záznamy o tom, že boli pochovaní. Aj tento fakt nahráva teórii, že ich telá skončili v masovom hrobe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies