V Skopje postavili obrovskú sochu Alexandra Veľkého

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:43 • 2 min
V Skopje postavili obrovskú sochu Alexandra Veľkého

V Skopje postavili obrovskú sochu Alexandra Veľkého

slovakia

left justify in out

img

Na hlavnom námestí macedónskej metropoly Skopje dnes postavili obrovskú bronzovú sochu Alexandra Veľkého na jeho koni Bukefalovi.
      Monument vysoký 28 metrov pobúril susedné Grécko, s ktorým bývalá juhoslovanská republika vedie dve desaťročia spor o svoj názov. Grécki predstavitelia postavenie sochy označili za provokáciu a pokus Macedónska ukradnúť helénske dedičstvo Grécka.
      Socha sa síce oficiálne volá "Bojovník na koni," tvár jazdca však veľmi pripomína súdobé vyobrazenia Alexandra. Panovník sa narodil v meste Pella v severogréckej provincii Makedónia a ríšu rozšíril až k Himalájam pred tým, ako v roku 323 pred naším letopočtom vo veku 32 rokov zomrel.
      Konzervatívny macedónsky premiér Nikola Gruevski v minulosti pomenoval po Alexandrovi hlavnú diaľnicu a letisko.
      Socha jazdca stojí na desaťmetrovom podstavci a váži 35 ton. Celý projekt Macedónsko - jednu z najchudobnejších krajín Európy - vyšiel na 9,4 milióna eur. Starosta Skopje Koce Trajanovski vyhlásil, že socha "predstavuje históriu Macedónska."
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies