V Skopje otvorili nový štadión, už na jeseň tam zavítajú aj Slováci

NETKY.SK • 26 Apríl 2011, 11:43 • 2 min
V Skopje otvorili nový štadión, už na jeseň tam zavítajú aj Slováci

V Skopje otvorili nový štadión, už na jeseň tam zavítajú aj Slováci

slovakia

left justify in out

img

V macedónskom Skopje v nedeľu slávnostne otvorili nový národný futbalový stánok - Štadión Filipa II. Macedónskeho, ktorý pravdepodobne už na jeseň privíta aj slovenskú reprezentáciu v dôležitom kvalifikačnom stretnutí o postup na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine.
      Otváraciu slávnosť na tribúnach s celkovou kapacitou 32.580 divákov sledoval okrem popredných štátnych predstaviteľov a funkcionárov národného zväzu aj čestný člen Európskej futbalovej únie (UEFA) Joseph Mifsud. Štadión vyrástol po výraznej prestavbe na mieste svojho predchodcu - Gradského štadiónu.
      "Táto udalosť je pre nás veľkým futbalovým sviatkom a s hrdosťou oznamujeme, že sme otvorili náš najmodernejší štadión," vyhlásil macedónsky premiér Nikola Gruevski a dodal: "Dúfam, že tu uvidíme veľa úspechov a že tisícky a tisícky fanúšikov si užije tieto nádherné tribúny." Bývalý reprezentačný obranca a tréner výberu do 21 rokov Boban Babunski ho doplnil: "Môžeme byť na toto športovisko hrdí. Som si istý, že to bude dodatočnou motiváciou pre naše národné tímy i naše kluby, ktoré tu budú pôsobiť, aby dosiahli lepšie výsledky a krajšie úspechy."
      Štadión obsahuje 494 miest pre VIP, 245 komentátorských miest a ďalších 141 sedadiel pre novinárov. Macedónska vláda do výstavby investovala 50 miliónov eur, pričom UEFA pridala ďalších 625.000 eur cez projekt Win In Europe podporujúci vybavenie predpísanou infraštruktúrou pre hostenie medzištátnych zápasov a duelov v pohárovej Európe. Práce sa začali začiatkom roka 2008 na severnej tribúne, pričom štadión bol v prevádzke aj počas prestavby. Ešte nedokončený stánok privítal aj finále vlaňajších majstrovstiev Európy hráčok do 19 rokov. Prvým "ostrým" duelom po otvorení bude 4. júna kvalifikačný súboj s Írskom.
      Štadión, ktorý dostal meno po antickom kráľovi a otcovi Alexandra Veľkého, sa stane domovom aj oboch najslávnejších macedónskych klubov - FK Vardar i FK Rabotnički. "Postavili sme moderný štadión pre budúce generácie," tvrdil šéf štadióna Vladimir Bahcovanovski. "Verím, že naši hráči a fanúšikovia na ňom zažijú viac radostných ako smutných chvíľ, keď tu s pýchou privítame súperov v medzištátnych zápasoch, či stretnutiach v európskych klubových súťažiach."
      Slováci by na štadióne mali odohrať kvalifikačný zápas 11. októbra, ich posledný v rámci základnej B-skupiny. Ich súpermi v nej sú aj Rusi, Íri, Arméni a Andorrčania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies