V Školstve chýbajú peniaze na financovanie školských inšpektorov

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 12:57 • 2 min
V Školstve chýbajú peniaze na financovanie školských inšpektorov

BRATISLAVA - Štátna školská inšpekcia nemá dostatok peňazí na financovanie svojich inšpektorov.

slovakia

left justify in out

Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová to dnes povedala počas schôdze Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Národnej rady Slovenskej republiky. Štátna školská inšpekcia by podľa nej mala pracovať minimálne s 200 inšpektormi.

 

Peniaze, s ktorými inšpekcia pracovala minulý rok, však stačili iba na 170 inšpektorov. Tento rok má inšpekcia oproti minulému roku v rozpočte na platy ešte o 400-tisíc eur menej.

„To znamená, že štátna školská inšpekcia buď môže prepustiť ľudí, alebo namiesto tých, ktorí odchádzajú do dôchodku, neprijímať ďalších,a všetkým ostatným skrátiť nadtarifné zložky na nulu. Tým sa dostávame pod úroveň platov učiteľov," vyhlásila dnes pre média Kalmárová.

 

Hlavná školská inšpektorka tiež uviedla, že ak ide o prevádzkové náklady, inšpekcia sa snaží priblížiť inšpekčné tímy praxi v školách. Vyberá teda zo škôl najlepších učiteľov a berie ich so sebou ako prizvaných odborníkov. Okrem toho, že posudzujú niektoré špecifické veci, fungujú tiež ako predĺžená ruka inšpekcie a prirodzene spolupracujú so školami aj po ukončení inšpekcie. Na toto však dnes nemá.

 

„Zákon nám určil novú kompetenciu, kontrolovať kvalitu činnosti v poradenských zariadeniach, ale za podmienky, že môžeme to robiť iba za účasti prizvaných odborníkov. Na nich však nemáme. Potrebujeme cestovať, na cestovné však nemáme. Na prevádzkové náklady, ktoré súvisia s prenájmom priestorov, nemáme," priblížila situáciu inšpekcie Kalmárová s tým, že ani kapitálové výdavky na novú techniku inšpekcii neumožňujú rozvoj.


Minister školstva Peter Plavčan dnes na otázku, či niekto pochybil pri zostavovaní rozpočtu, uviedol, že dnes sa od školskej inšpektorky dozvedel o situácii s nedostatkom peňazí po prvýkrát. Školskému výboru dnes zároveň Plavčan dal prísľub, že sa touto situáciou bude zaoberať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies