V školských jedálňach je málo domáceho mäsa, tvrdia hydinári

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:06 • 2 min
V školských jedálňach je málo domáceho mäsa, tvrdia hydinári

BRATISLAVA - Únia hydinárov Slovenska upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach.

slovakia

left justify in out

Zároveň tvrdí, že školské jedálne často uprednostňujú pri nakupovaní najnižšiu cenu hydiny, čo má dopad na kvalitu mäsa. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý únia uskutočnila koncom marca. O jeho výsledkoch dnes na tlačovej besede informoval Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

 

Do prieskumu sa zapojili materské, základné aj stredné školy, spolu približne 420 škôl zo všetkých krajov Slovenska. Z odpovedí škôl vyplýva, že hydinu cez verejné obstarávanie nakupuje 49,6 percenta školských jedální, pričom s výsledkom obstarávania je spokojných 45,1 percenta škôl. Alarmujúca je však podľa únie najmä skutočnosť, že iba 22,6 percenta jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Ostatných 77,4 percenta jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania s inými potravinami, najčastejšie mrazenými rybami a zeleninou. "To dokazuje, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení," uvádza Molnár s tým, že to potvrdzuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa. Iba 13,5 percenta jedální objednáva mäso priamo od spracovateľa hydiny. Hlavným kritériom pri zadávaní verejného obstarávania je pritom najnižšia cena, ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel.

 

V dotazníku uviedlo 67,4 percenta jedální, že varí zo slovenského mäsa, 16,5 percenta nakupuje od zahraničných dodávateľov a 16,1 percenta nakupuje rôzne. "Pravda však je úplne inde. Od troch slovenských spracovateľov hydiny totiž nakupuje mäso iba 18,6 percenta jedální. Zvyšných 48,8 percenta jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebalovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami," hovorí Molnár.

 

Povzbudzujúce podľa hydinárov je, že o nákup hydinového mäsa má podľa dotazníka záujem 87,7 percenta školských jedální. Podľa únie je preto potrebné, aby túto problematiku riešilo aj ministerstvo školstva a aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách nákup slovenskej hydiny. Problémy sú podľa hydinárov najmä so systémom obstarávania a systémom spoznávania výrobcu. Pri spoznávaní výrobcu však pomôže zmena predpisov od 1. apríla, podľa ktorej je povinné uvádzať krajinu pôvodu hydinového mäsa a jedáleň môže zistiť, kde bolo zviera chované a kde zabité. Únia hydinárov plánuje poslať výsledky prieskumu aj ministerstvu školstva. Od rezortu budú žiadať napríklad návod na obstarávania určený pre školy tak, aby obstarávania neboli šité pre veľkoobchodníkov. V obstarávaniach by podľa Molnára nemalo chýbať napríklad kritérium na čerstvosť mäsa či vyžadovať certifikát záujemcu o tom, že pôsobí ako hydinový bitúnok.

 

Molnár na záver dodal, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť detí, ktoré často majú zníženú imunitu alebo alergie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona