V školách chýbajú mladí učitelia, pedagogický zbor starne

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 14:17 • 2 min
V školách chýbajú mladí učitelia, pedagogický zbor starne

BRATISLAVA – Pedagogický zbor v základných školách a nižších ročníkoch osemročných gymnázií postupne starne. Kým v roku 2008 bolo na Slovensku 16 percent učiteľov do 30 rokov, v roku 2013 to bolo už len 11 percent, pričom učiteľov nad 50 rokov je trikrát viac.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z medzinárodnej štúdie OECD o vyučovaní a vzdelaní TALIS 2013 (Teaching and Learning International Study), ktorú na Slovenku realizoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) a zapojilo sa doň 195 škôl s 3548 učiteľmi.

 

"Za päť rokov od posledného cyklu sa zmenila veková štruktúra učiteľov. Pomer učiteľov, ktorí dosahujú viac ako 50 rokov oproti učiteľom, ktorí majú do 30 rokov, sa zvýšil. Učiteľov, ktorých máme nad 50 rokov a učia aktívne v základných školách je trikrát viac ako učiteľov, ktorí sú mladí, začínajúci do 30 rokov," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Ako dodala, v roku 2008 bol tento pomer lepší a učiteľov nad 50 rokov bolo iba dvakrát viac ako do 30 rokov. "Poklesol podiel mladých začínajúcich učiteľov, je tu teda tak vážne riziko starnutia pedagogického zboru a oveľa intenzívnejšej potreby obnovy pedagogického zboru do budúcna," zdôraznila Kanovská. 

 

Podľa jej ďalších slov sa môže stať, že v niektorých lokalitách, kde je nedostatok mladých učiteľov, budú prevažovať učitelia vo vyšších vekových kategóriách. Nezáujem mladých ľudí podľa Kanovskej súvisí s platovými podmienkami či celospoločenským ocenením. Z prieskumu taktiež vyplynulo, že 82 percent učiteľov na Slovensku sú ženy, pričom priemerný vek učiteľov je 43 rokov. Rovnako v zastúpení riaditeľov tvoria väčšinu ženy a to 60 percent a priemerný vek je 53 rokov.

 

V oblasti učebného materiálu dopadlo Slovensko najhoršie. Až 82 percent našich učiteľov pracuje v školách, ktoré nemajú dostatok učebného materiálu a sú tiež limitovaní nedostatkom počítačov alebo softvérov potrebných pri vyučovaní a majú nedostatočný prístup na internet a nevhodné materiály v knižnici. V priemere krajín TALIS v takýchto školách pracuje 26 až 38 percent učiteľov.

 

Slovensko sa zúčastnilo v poradí už na druhom cykle tejto štúdie, prvý cyklus sa uskutočnil v roku 2008. Štúdiu realizoval NÚCEM od 18. do 31. marca 2013 a spočívala vo vyplnení školského dotazníka riaditeľom školy a učiteľských dotazníkov vybranými učiteľmi. TALIS je najväčšou medzinárodnou štúdiou, ktorá sa zameriava na učiteľov. Zapojilo sa do nej 34 krajín sveta, z toho 24 krajín OECD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies