V školách by mali vzniknúť študentské rady, navrhuje Žarnay

NETKY.SK • 30 Január 2017, 14:11 • 2 min
V školách by mali vzniknúť študentské rady, navrhuje Žarnay

BRATISLAVA – V základných, ale aj stredných školách by mali vzniknúť žiacke školské parlamenty, respektíve študentské školské rady. Navrhuje to opozičný poslanec Národnej rady SR Oto Žarnay (OĽaNO-NOVA) v rámci novely zákona o štátnej správe a školskej samospráve, ktorú predkladá na februárovú schôdzu parlamentu. Týmto krokom chce okrem iného podporiť účasť žiakov a študentov na živote školy.

slovakia

left justify in out

Žarnay pripomína, že vytváranie žiackych parlamentov a študentských rád nie je v našej spoločenskej praxi obvyklým javom. Súčasná zákonná úprava pozná totiž iba pojem žiacke školské rady v stredných školách s tým, že je na vôli riaditeľov škôl, či takéto rady podporia.

 

"Považujeme tento stav za nedostatočný, pretože už v samotných deťoch a mládeži je potrebné budovať vedomie byť aktívnym účastníkom a spoluvytvárateľom komunity, v ktorej žijem a pracujem, byť pripravený aktívne sa podieľať na živote v občianskej spoločnosti," uvádza opozičný poslanec v dôvodovej správe.

 

Poslanec navrhuje, aby v základných školách vznikli žiacke školské parlamenty a v stredných zas študentské školské rady. Tie majú zastupovať záujmy žiakov vo vzťahu k riaditeľovi a vedeniu školy. Novela zákona ďalej určuje, spôsob vytváranie týchto študentských orgánov, ich funkčné obdobie, ktoré má trvať od 1. októbra do 30. septembra, či kompetencie a hospodárenie.

 

V novele zákona Žarnay taktiež navrhuje, aby sa sťažnosťami a podnetmi týchto žiackych inštitúcií zaoberali v druhom stupni aj obce, v prípade stredných škôl samosprávne kraje. Prvostupňovým orgánom na riešenie sťažností a podnetov a to najmä v súvislosti s vedením školy má byť rada školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies