V skanzene v Starej Ľubovni si pripomenú odkaz sv. Cyrila a Metoda

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 16:59 • 2 min
V skanzene v Starej Ľubovni si pripomenú odkaz sv. Cyrila a Metoda

STARÁ ĽUBOVŇA – Odkaz vierozvestcov svätých Cyrila a Metoda si v deň ich sviatku, v stredu 5. júla, opäť po roku pripomenú aj v skanzene pod hradom v Starej Ľubovňa.

slovakia

left justify in out

V drevenom kostolíku sv. Michala Archanjela z Matysovej sa bude konať liturgia v staroslovienčine, čítať sa bude aj Proglas. „Našim pravidelným cyrilometodským slávnostiam sa teší hlavne veľké množstvo obyvateľov rusínskeho etnika, ktoré má v Starej Ľubovni i v celom okrese početné zastúpenie,“ povedal riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Program Cyrilo-metodských slávností sa začne o 14:00 spomínanou liturgiou, po nej bude nasledovať kultúrny program v rámci ktorého vystúpi dievčenská spevácka skupina VINOK zo Šarišského Jastrabia. „Počas programu bude odprezentovaná olejomaľba svätých Cyrila a Metoda zo zbierkového fondu Ľubovnianskeho múzea pochádzajúca z roku 1863. Namaľoval ju banskobystrický maliar Július Jonáš pri príležitosti osláv 1000. výročia príchodu vierozvestcov na naše územie,“ informoval ďalej Mikulík.

Podľa riaditeľa múzea je o tieto slávnosti každoročne veľký záujem, program je pre ľudí atraktívny. Skanzen ponúka veľký počet ľudovej drevenej architektúry, ktorá pochádza práve z rusínskych obcí. „Podujatím chceme návštevníkov navnadiť na odkaz Cyrila a Metoda, pripomenúť im, prečo sem v roku 863 prišli a čo nám zanechali,“ uviedol.

Ako uvádza Ľubovnianske múzeum na svojej internetovej stránke, misia sv. Cyrila a Metoda patrí k najvýznamnejším v ranokresťanskej Európe. Ich vplyv na celú strednú a východnú Európu je viditeľný dodnes a ich liturgia sa používa v takmer nezmenenej forme v mnohých pravoslávnych krajinách. Hlaholika bola ich žiakmi upravená na cyriliku a možno ju vidieť ešte dnes v Bulharsku, Srbsku, Rusku i v ďalších krajinách. Právom sa k ich odkazu hlásia všetky slovanské národy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies