V Singapure premávajú nové autobusy, toto by ste na streche MHD nečakali

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 13:23 • 2 min
V Singapure premávajú nové autobusy, toto by ste na streche MHD nečakali

Ekologické riešenia sa postupne dostávajú do všetkých oblastí a toto je naozaj veľmi zaujímavé.

slovakia

left justify in out

Poznáme to sami, letá sú veľmi horúce už aj v našich zemepisných šírkach a taká cesta neklimatizovanou MHD-čkou v 35 stupňoch rozhodne nie je príjemným zážitkom. Klimatizácia však nie je práve najekologickejšou alternatívou. Tým, že ju dopravné prostriedky využívajú, spotrebujú viac paliva a produkujú väčšie množstvá emisií. Napriek tomu sa stáva nevyhnutnosťou. Spoločnosť GWS Living Art však v Singapure testuje novú metódu šetrnú k prírode.

 

Nedávno sme vás informovali, že naši západní susedia, Česi, testujú nový spôsob klimatizácie. Tá je na rozdiel od tej klasickej prirodzená, šetrí energiu a celkovo podporuje životné prostredie. Ide o takzvanú zelenú stavbu, ktorá vyrástla neďaleko Brna.

 

S podobným princípom prirodzenej klimatizácie pracujú aj v Singapure. Ako to vyzerá v praxi? Po metropole momentálne premáva desať autobusov hromadnej dopravy, ktoré majú na streche umiestnený trávnik.

 

 

Tráva na strechách dopravných prostriedkov ochladzuje ich povrch, vďaka čomu je príjemná teplota aj v ich vnútri. Okrem toho takéto prostredie môže poslúžiť ako podpora prospešného hmyzu v mestách, ktorého je čoraz menej.

 

Zatiaľ ide o pilotný projekt, ekologický systém „klimatizácie“ sa testuje. Pokiaľ by sa však osvedčil, zavedie sa postupne aj na ostatné prostriedky hromadnej dopravy, vďaka čomu by v mestách mohol byť čistejší vzduch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona