V Silverstone obhajca Red Bull, Ferrari potrebuje body

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 12:47 • 2 min
V Silverstone obhajca Red Bull, Ferrari potrebuje body

SILVERSTONE - Seriál majstrovstiev sveta formuly 1 sa po trojtýždňovej prestávke presúva z Kanady do Európy, cez víkend je na programe ôsme podujatie sezóny 2013 - Veľká cena Veľkej Británie na okruhu v Silverstone.

slovakia

left justify in out

V ostatných štyroch ročníkoch sa tešil trikrát tím Red Bull, z toho dvakrát a naposledy vlani Mark Webber. Tridsaťšesťročný Austrálčan po sezóne definitívne končí, bude pokračovať v práci pre nemeckú automobilku Porsche.

Z víťazstva na ostatnej VC Kanady v Montreale sa tešil úradujúci a trojnásobný šampión Sebastian Vettel, bol to pre neho už tretí plný bodový zásah v tomto ročníku. Pred druhým Fernandom Alonsom z Ferrari má v poradí jazdcov 36-bodový náskok. "Odhliadnuc od nepredvídateľného britského počasia je táto trať vrcholom sezóny a jednou z mojich najobľúbenejších. Okruh v Silverstone sa dá porovnať len s tým v japonskej Suzuke. Žiadna iná trať nemá takú sekvenciu superrýchlych zákrut," povedal Vettel. 

Vo Ferrari vedia, že ak chcú pomýšľať na majstrovský titul, musia byť úspešnejší ako ich konkurencia. "Naším cieľom v nasledujúcich troch podujatiach je dohnať bodové manko. Myslím si, že v Silverstone budeme konkurencieschopní, tak ako v minulosti na tejto trati. Ovplyvniť dianie však môže niekoľko faktorov. Pokiaľ ide o pneumatiky, všetko bude závisieť od počasia a teplôt. V tíme sú všetci pokojní a sústredení. Vieme, že musíme dosiahnuť dobrý výsledok, sme však zvyknutí na tento typ tlaku," vyjadril sa pre stránku formula1.ferrari.com šéf talianskej stajne Stefano Domenicalli. 

V ostatných dvoch pretekoch sa nedarilo Fínovi Kimimu Räikkönenovi, v Monaku obsadil 10. a v Kanade 9. miesto. Na treťej priečke v poradí jazdcov zaostáva za Vettelom o 44 bodov. "Nevidím žiadny dôvod, prečo by sme sa nemali vrátiť na predošlé pozície aj s rovnakým autom. Musíme byť len trpezliví, odviesť najlepšiu možnú prácu počas celého víkendu a krok za krokom sa doťahovať na lídrov. Silverstone je celý o dlhých vysokorýchlostných zákrutách a vysokom prítlaku. Je to jeden z najrýchlejších okruhov v kalendári. Dúfam, že nám pomôžu nové súčiastky. Ak áno, tak to bude dobrý víkend," uviedol pilot Lotusu. 

Na víťazstvo v tejto sezóne čaká okrem iných aj majster sveta z roku 2008 Lewis Hamilton z tímu Mercedes. Nemecká stajňa dostala minulý týždeň trest zákazu štartu na tohtoročnom trojdňovom skúšaní mladých jazdcov v Silverstone (17. - 19. júla) za neautorizované testovanie počas sezóny s dodávateľom pneumatík Pirelli. Taliansky výrobca privezie do Silverstone tvrdé a stredne tvrdé gumy. Meteorológovia hlásia daždivý piatok s pravdepodobnosťou zrážok až 70 percent. V sobotu a nedeľu by malo byť polooblačno bez dažďa. Teploty by sa mali počas víkendu pohybovať od 19 do 22 stupňov Celzia. 

VC Veľkej Británie patrí spolu s VC Talianska k najstarším automobilovým pretekom. Jej história siaha do roku 1926, kedy sa na autodróme v Brooklands išla prvýkrát. Nový impulz pre britské preteky prišiel v roku 1947, kedy sa uskutočnila VC na okruhu v Silverstone na mieste bývalej základne Kráľovských leteckých síl (RAF) pre bombardéry, ktorá slúžila od roku 1943 pre armádne účely počas 2. svetovej vojny. Miestny motoristickí nadšenci dokonale využili dvojicu z jej troch dráh pretínajúcich sa v trojuholníku na atraktívnu trať s dlhými rýchlymi rovinkami. Od roku 1955 sa Silverstone striedal pri organizovaní pretekov F1 s okruhom v Aintree (5 VC), od roku 1963 s okruhom v Brands Hatch (12 VC). Od roku 1987 sa jazdí už len na okruhu v Silverstone a podľa zmluvy s Berniem Ecclestonom to tak bude až do roku 2026. "Domov britského motoristického športu", ako je okruh v Silverstone tiež prezývaný, prešiel počas rokov spolu desiatimi úpravami. Najvýznamnejšími boli dve: v roku 1991 a predvlani. Posledná úprava predĺžila trať o viac ako 700 metrov vďaka vypusteniu divácky populárnej sekcie Bridge. Od sezóny 2012 pribudli na okruhu nová boxová ulička, budovy boxov, garáží a ich zázemia. 

Veľká cena Veľkej Británie: 
Dejisko: Okruh Silverstone 
Dĺžka jedného kola: 5,901 km 
Dĺžka pretekov: 306,747 km (52 kôl) 
Divácka kapacita: 120 000 
Posledný víťaz: Mark Webber (Aus.) Red Bull 
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: 1:30,874 min - Fernado Alonso (Šp.) Ferrari (2010) 
Najviac víťazstiev - jazdec: 5 - Jim Clark a Alain Prost 
Najviac víťazstiev - tím: 15 - Ferrari 

Prehľad posledných víťazov VC Veľkej Británie: 
2012 Mark Webber (Aus.) Red Bull 
2011 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
2010 Mark Webber (Aus.) Red Bull 
2009 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2008 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 
2007 Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 
2006 Fernando Alonso (Šp.) Renault 
2005 Juan Pablo Montoya (Kol.) McLaren 
2004 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2003 Rubens Barrichello (Braz.) Ferrari 
2002 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2001 Mika Häkkinen (Fín.) McLaren-Mercedes 
2000 David Coulthard (V. Brit.) McLaren-Mercedes 

Poradie MS (po 7 z 19 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 132 bodov, 2. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 96, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 88, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 77, 5. Mark Webber (Aus.) Red Bull 69, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 57, 7. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 49, 8. Paul di Resta (V. Brit.) Force India 34, 9. Romain Grosjean (Fr.) Lotus 26, 10. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 25 

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull Racing 201 bodov, 2. Ferrari 145, 3. Mercedes 134, 4. Lotus 114, 5. Force India 51, 6. McLaren 37, 7. Toro Rosso 20, 8. Sauber 5



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies