V Sierre Leone začínajú s podomovým pátraním na ľuďoch nakazených ebolou

NETKY.SK • 17 December 2014, 14:44 • 2 min
V Sierre Leone začínajú s podomovým pátraním na ľuďoch nakazených ebolou

FREETOWN - Sierra Leone dnes začína s podomovým vyhľadávaním ľudí nakazených vírusom Ebola a v snahe o účinnejší boj s epidémiou eboly zavádza aj reštrikcie na pohyb ľudí v rámci územia krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa zámeru vlády by zdravotníci mali začať vyhľadávať po domoch ľudí nakazených ebolou a všetkých, ktorí s nimi prišli do kontaktu. Nakazených majú previezť do nových liečebných centier, ktoré dala vybudovať Británia.   
      

Sierra Leone, Guinea a Libéria sú krajinami, ktoré epidémia eboly v západnej Afrike zasiahla najviac. Najrýchlejšie sa vírus šíril práve v Sierre Leone, kde evidujú viac než polovicu z celkovo 18.000 potvrdených prípadov nákazy.
      

Preventívne opatrenia v Sierre Leone sa dotknú aj vianočných sviatkov: prezident Ernest Bai Koroma v prejave k národu spresnil, že ľudia sa z vianočných bohoslužieb budú musieť vrátiť rovno domov. Ostatné tradičné slávnosti a zhromaždenia sú toho roku zakázané. Bohoslužby v posledný deň roku sa musia skončiť do 17.00 h miestneho času a na Nový rok sú zakázané úplne. 
      

V prejave k národu prezident Koroma síce uviedol, že obyvatelia krajiny zvyknú Vianoce sláviť v kruhu rodiny, "veľkolepo a radostne", ale vyzval ich, aby tento rok mali na pamäti, že "krajina je vo vojne so zákerným nepriateľom".
      

Vláda zaviedla aj obmedzenia na cestovanie medzi jednotlivými okresmi, zakázala aj nedeľný predaj s tým, že obchody sa zatvoria v sobotu na poludnie. Cieľom reštrikcií, o ktorých vláda rozhodla v súvislosti s opätovným nárastom počtu nakazených v metropole Freetown a okolí, je dosiahnuť prielom v boji s chorobou v najbližších štyroch až šiestich týždňoch, uviedol vedúci britskej misie na boj s ebolou v krajine Donal Brown.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies