V Sierra Leone pre ebolu platí trojdňový zákaz vychádzania

NETKY.SK • 19 September 2014, 17:17 • 2 min
V Sierra Leone pre ebolu platí trojdňový zákaz vychádzania

FREETOWN - Vláda západoafrickej Sierry Leone v snahe spomaliť šírenie eboly vyhlásila trojdňový zákaz vychádzania, ktorý začal platiť o polnoci zo štvrtka na piatok pre väčšinu z tamojších šiestich miliónov obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Opatrenie má okrem iného umožniť vypátranie nakazených osôb, ktoré odmietajú alebo nemôžu vyhľadať lekára, čo zabezpečia dobrovoľníci navštevujúci postupne všetky domácnosti. Tí navyše rozdajú občanom 1,5 milióna mydiel a poskytnú im informácie, ako smrtiacemu ochoreniu predchádzať. Očakáva sa podomové návštevy odhalia stovky nových prípadov, keďže mnoho chorých ľudí vníma nemocnice ako miesta, kam sa chodí umierať. Iní sa do zdravotníckych zariadení nedostali pre nedostatočnú kapacitu.

 

"Dnes je v hre život každého z nás, ale ak budú všetci robiť to, čo sa od nás požaduje, tak tieto ťažkosti prekonáme," povedal v štvrtkovom príhovore sierraleonský prezident Ernest Bai Koroma. Obyvatelia na oznámenie zákazu vychádzania zareagovali horúčkovitým nakupovaním potravín a iných základných potrieb, niektorí obchodníci však vyjadrili obavy, že prídu napriek tomu o zárobok a ich vlastné rodiny budú hladovať. Príjem veľkej časti obyvateľov Sierry Leone je nižší ako 1,5 eura na deň. 

 

Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike nakazilo už viac ako 5 300 ľudí, z ktorých vyše 2 600 vírusovému ochoreniu podľahlo. Bezpečnostná rada OSN počas štvrtkového mimoriadneho zasadnutia prijala rezolúciu, v ktorej krízu označila za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na pomoc postihnutým krajinám. Išlo pritom iba o druhý prípad v dejinách po epidémii AIDS, keď sa výkonný orgán OSN zaoberal ohrozením zdravia svetovej populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies