V sídle palestínskeho veľvyslanca bolo 12 zbraní vrátane samopalov

NETKY.SK • 5 Január 2014, 14:29 • 2 min
V sídle palestínskeho veľvyslanca bolo 12 zbraní vrátane samopalov

PRAHA - V Českej republike je to druhý odhalený prípad zbraní, ktoré ilegálne ukrývali zahraniční diplomati.

slovakia

left justify in out

V pražskej rezidencii palestínskeho veľvyslanca Džamála Muhammada Džamála bolo 12 zbraní vrátane samopalov a pištolí. Zaistili ich tam českí policajti zasahujúci po explózii trezoru, ktorá palestínskeho ambasádora usmrtila. Informácie získal z dôveryhodných zdrojov denník MF DNES a dnes ich priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Počet zbraní na priamu otázku potvrdil aj policajný prezident Martin Červíček, ktorý tak ukončil špekulácie, aký arzenál sa našiel v rezidencii v pražskej štvrti Suchdol.

"Musím sa razantne ohradiť proti dezinformáciám, že policajti odviezli okolo 70 zbraní. Je to nezmysel," povedal denníku Červíček.

Policajný prezident však vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie odmietol spresniť, koľko sa našlo pištolí a koľko samopalov. "Musíme zbrane podrobiť genetickému a balistickému skúmaniu, dovtedy nebudeme tieto informácie zverejňovať," povedal Červíček pre MF DNES.

Polícia zasahovala v rezidencii palestínskeho veľvyslanca po tom, čo tam výbuch 1. januára po otvorení trezoru smrteľne zranil Džamála. Ten následne zomrel v nemocnici v pražskej štvrti Střešovice.

Česká polícia uviedla, že explózia nebola dielom atentátnika. Stále však nie je jasné, ako sa výbušnina do rezidencie dostala. Z možností, či bola súčasťou zabezpečovacieho zariadenia trezoru alebo išlo o uloženú trhavinu, je pravdepodobnejšia tá druhá.

Napríklad dcéra zabitého veľvyslanca Rana Džamálová tvrdí, že nálož bola úmyselne nastražená pod trezorom - jej výpoveď sa tak rozchádza s verziou českej polície aj s vyhláseniami hovorcu ambasády a palestínskeho ministra zahraničných vecí. Džamálová komentuje udalosti z palestínskeho mesta Ramalláh na západnom brehu Jordánu a informácie má sprostredkované.

Stále však platí, že zbrane ani výbušniny nie sú na diplomatickej pôde prípustné, ak diplomati neuzatvoria dohodu s hostiteľskou krajinou, čo sa v palestínskom prípade podľa dostupných informácií nestalo.

V Českej republike je to druhý odhalený prípad zbraní, ktoré ilegálne ukrývali zahraniční diplomati. V roku 2003 vydali Iračania zbrane vrátane protitankovej strely, s ktorou chceli zaútočiť na budovu Rádia Slobodná Európa v centre Prahy, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies