V Severnom Írsku zatkli člena baskickej militantnej organizácie ETA

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:14 • 2 min
V Severnom Írsku zatkli člena baskickej militantnej organizácie ETA

V Severnom Írsku zatkli člena baskickej militantnej organizácie ETA

slovakia

left justify in out

Baskického separatistu, ktorého hľadajú španielske úrady pre sériu bombových atentátov, zadržali v severoírskom Belfaste. Oznámila to dnes tamojšia polícia.
      Jeho zatknutie ukáže, či Severné Írsko slúži ako bezpečné útočisko pre Baskov hľadaných španielskymi úradmi. V dvoch predchádzajúcich prípadoch neboli zadržaní vydaní Španielsku. V jednom prípade zamietol španielsku žiadosť o vydanie sudca v Belfaste, v druhom prípade zadržaný obetoval kauciu a ušiel.
      Štyridsaťročného muža zatkli vo štvrtok v rámci spoločnej operácie španielskej a severoírskej polície. Fermin Vila Michelena je v Španielsku obvinený z podieľania sa na troch teroristických útokoch separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA).
      V Severnom Írsku prívrženci ETA vyhľadávajú skupiny Írskej republikánskej armády (IRA), s ktorou dlhodobo udržiavajú úzke vzťahy. Nezobrali si však príklad z transformácie IRA od krviprelievania k politickému vyjednávaniu. Politické krídlo IRA Sinn Féin sa v 90. rokoch začlenilo do politiky v britskom Severnom Írsku. Zatiaľ čo Sinn Féin dnes pomáha severoírskej vláde po odzbrojení IRA v roku 2005, prímerie, ktoré ETA uzavrela so španielskou vládou v roku 2006, nevydržalo a politický spojenec ETA strana Batasuna je v Španielsku naďalej zakázaná.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona