V Severnom Írsku začali preverovať tvrdenia o masovom týraní detí

NETKY.SK • 13 Január 2014, 17:12 • 2 min
V Severnom Írsku začali preverovať tvrdenia o masovom týraní detí

BELFAST - Vyšetrovatelia v Severnom Írsku v pondelok začali rozsiahle konanie, ktorého predmetom sú tvrdenia o rozšírenom týraní detí v tamojších štátnych a náboženských inštitúciách počas uplynulých desaťročí.

slovakia

left justify in out

V rámci verejných pojednávaní by malo do júna 2015 pred nezávislou komisiou vypovedať alebo poskytnúť písomné svedectvo najmenej 300 ľudí, na čo by mala vláda v Belfaste do januára 2016 dostať záverečnú správu. Prípady údajného sexuálneho, citového a iného zneužívania pochádzajú z rokov 1922 až 1995 a mali sa odohrať v 13 rôznych inštitúciách, ako sú detské domovy, polepšovne alebo nemocnice. Severoírske vedenie vytvorilo špeciálny orgán ešte v máji 2012 s úlohou preveriť, či sa niekdajší chovanci nestali obeťami systematických pochybení. Záujem spolupracovať s vyšetrovateľmi doteraz vyjadrilo 434 osôb vrátane 61 z Austrálie. Týranie detí v detských domovoch spravovaných cirkvou siahajúce do 30. rokov 20. storočia bolo už dávnejšie predmetom vyšetrovania i v susednej Írskej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies