V Severnej Kórey sa začali stretnutia rodín rozdelených kórejskou vojnou

NETKY.SK • 20 Október 2015, 12:58 • 2 min
V Severnej Kórey sa začali stretnutia rodín rozdelených kórejskou vojnou

SOUL - Stovky obyvateľov Severnej a Južnej Kórey v pokročilom veku sa dnes stretli so svojimi príbuznými, ktorých nevideli od kórejskej vojny z rokov 1950-1953.

slovakia

left justify in out

Trojdňové stretnutie rodín - dohodnuté predstaviteľmi oboch Kóreí - sa začalo v severokórejskom horskom stredisku nazývanom Diamantová hora (Kumgang). Informovala o tom agentúra AP.


Na ďalšie zo série podobných nepravidelných stretnutí pricestovalo približne 390 Juhokórejčanov, medzi ktorými boli aj osoby na invalidných vozíkoch. Svojim asi 140 príbuzným žijúcim v Severnej Kórey priniesli rôzne darčeky, ako napríklad oblečenie a lieky či peniaze v hotovosti.


Aktuálny zraz rozdelených kórejských rodín má prebehnúť v dvoch trojdňových fázach. V tej druhej, ktorá bude prebiehať od soboty do pondelka (24. - 26. októbra), by sa malo so svojimi približne 190 príbuznými z KĽDR stretnúť asi 250 Juhokórejčanov, uviedlo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.
Oba kórejské štáty sa dohodli na ďalších stretnutiach rozdelených rodín v auguste, v rámci rozhovorov o uvoľnení eskalujúceho napätia na Kórejskom polostrove.


Stretnutia sú veľmi citlivo vnímanou záležitosťou, keďže oba štáty svojim obyvateľom bránia v návštevách príbuzných na druhej strane hranice a pod dohľadom úradov prebieha aj ich listová, telefonická či elektronická komunikácia.


Kórejská vojna trvala v rokoch 1950-53 a skončila sa iba prímerím, a nie mierovou dohodou, pripomenula AP.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies