V Severnej Amerika sa minuli IP adresy, nové sú problematické

NETKY.SK • 5 Október 2015, 18:00 • 2 min
V Severnej Amerika sa minuli IP adresy, nové sú problematické

WASHINGTON - V Severnej Amerike sa koncom septembra minuli adresy pre internetové domény v doteraz používanom formáte IPv4. IP adresy sú unikátne číselné kombinácie pre každú internetovú doménu. Bez nich by sa do globálnej siete nemohli pripojiť žiadne počítače.

slovakia

left justify in out

Pôvodná verzia protokolu IPv4 vznikla pred 40 rokmi. Vtedy nikoho nenapadlo, že jedného dňa dosiahne svetová sieť tak obrovský rozmer.  

IPv4 sa skladá zo štyroch čísel, ktoré môžu byť až trojmiestne, pričom sú oddelené bodkou (napríklad 221.56.148.652).

 

Počet čísel a kombinácií je však obmedzený, a preto sa pred niekoľkými rokmi začalo pomaly prechádzať na nový formát adries IPv6, kde sú IP adresy zložené z ôsmych skupín štyroch hexadecimálnych číslic (napríklad 2015:ar7:2:1187:3:147:6:9). V Spojených štátoch amerických si záujemci môžu registrovať nové adresy už len v protokole IPv6.

 

Nové usporiadanie ale podľa odborníkov nie je úplne ideálne, pretože oba systémy nie sú vzájomne kompatibilné. Zložitejšie adresy v IPv6 tak nemusia byť dostupné v starších modemoch a routeroch. Podľa odhadov bude rovnakej situácií v 2017 čeliť Latinská Amerika, najlepšie je na tom Afrika, kde majú dostatok adries približne do roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona