V septembri na Slovensku medziročne najviac zdraželo plnotučné mlieko

NETKY.SK • 27 Október 2014, 17:02 • 2 min
V septembri na Slovensku medziročne najviac zdraželo plnotučné mlieko

BRATISLAVA - Slováci si v septembri tohto roka v obchodoch priplatili najviac za plnotučné mlieko, ktoré medziročne zdraželo o 6,7 %. Za ním nasledovali údený oštiepok s medziročným nárastom ceny o 6,1 % a ovocný jogurt, ktorý medziročne zdražel o 5,7 %.

slovakia

left justify in out

 Vyplýva to z najnovšej Cenovej hitparády, ktorú každý mesiac zostavujú analytici Poštovej banky na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov. Zverejňuje ich Štatistický úrad (ŠÚ) SR v databáze Slovstat. "Medziročnému zdraženiu sa nevyhli ani ďalšie mliečne výrobky, akými sú syr Eidam, tvaroh či maslo," konštatovali analytici Poštovej banky.
     

Medziročné zdraženie o 5,6 % zaznamenala aj mliečna čokoláda. "Dôvodom je najmä vysoká cena kakaa na svetovom trhu. Tá je v súčasnosti približne o 20 % vyššia ako v rovnakom období pred rokom," uviedli bankoví analytici.
     

Naopak, v septembri najvýraznejší pokles cien zaznamenali zemiaky. Ich cena sa medziročne znížila až o dve pätiny. O vyše pätinu lacnejšie ako v septembri 2013 boli však aj jablká a kryštálový cukor. "Menej ako pred rokom občania v obchodoch zaplatili celkovo za rovnú polovicu, teda 19 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa," dodali analytici.
     

Najvýraznejší medzimesačný nárast ceny, a to o 2 %, zaznamenalo bravčové karé s kosťou. Naopak, jablká oproti augustu tohto roka zlacneli v septembri 2014 o 12,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies