V septembri bude na programe summit o Ukrajine, na ktorom sa zúčastnia 4 európske krajiny

NETKY.SK • 29 August 2019, 16:24 • 2 min
V septembri bude na programe summit o Ukrajine, na ktorom sa zúčastnia 4 európske krajiny

BERLÍN - Nový summit o riešení konfliktu na Ukrajine bol počas dnešných hodín témou telefonátu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informáciu poskytol hovorca spolkovej kancelárky Nemecka.

slovakia

left justify in out

"Obaja lídri sa počas rozhovoru zhodli na pokračovaní plánovania summitu o ukrajinskom konflikte v tzv. normandskom formáte, v rámci ktorého sa stretávajú predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny," uviedol hovorca Steffen Seibert.

 

 

Kremeľ potvrdil, že Putin a Merkelová sa v tomto bode zhodli. Vo svojom vyhlásení však nový summit nespomenul. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo včerajších hodinách oznámil, že lídri zmienených štyroch krajín budú viesť ďalšie rozhovory o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny v septembri. Podľa Merkelovej by sa summit mal konať v Paríži.

 

img

 

Rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte v Donbase dostali názov normandský formát, pretože ich prvá schôdzka sa konala v júni 2014 pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Seibert informoval, že "Merkelová a Putin sa tiež zhodli, že ukrajinský konflikt potrebuje riešenie, aby sa urýchlili rokovania o budúcich trasách tranzitu zemného plynu."

 

img

 

Obaja politici hovorili aj o situácii v Sýrii, najmä vojenskej eskalácii na jej severozápade, ako aj o iniciovaní tamojších politických rozhovorov pod záštitou OSN.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona