V Senici zostali zatvorené všetky základné školy, učitelia sú na proteste Učiteľská kvapka krvi

NETKY.SK • 19 November 2015, 09:55 • 2 min
V Senici zostali zatvorené všetky základné školy, učitelia sú na proteste Učiteľská kvapka krvi

TRNAVA / SENICA – Brány všetkých štyroch základných škôl v Senici zostali dnes zatvorené. Ich učitelia sa zapojili do protestného podujatia Deň zdravia - Učiteľská kvapka krvi. Hromadne išli darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky.

slovakia

left justify in out

"Svojou účasťou na tejto akcii vyjadrujeme podporu Slovenskej komore učiteľov a Iniciatíve bratislavských učiteľov. V prevádzke nebude ani ŠKD a školská jedáleň,“ informuje Základná škola na Komenského ulici v Senici na svojej internetovej stránke. Základná škola na Sadovej ulici je zatvorená "z technických príčin“, skutočnou príčinou je stopercentná zapojenosť učiteľov do netradičného protestu. Riaditeľ Základnej školy V. P. Tótha v Senici Vladimír Šváček potvrdil, že aj v jeho škole sa neučí.

 

Koľko učiteľov išlo darovať krv a koľko na prehliadky k lekárovi, bude vedieť až vtedy, keď prinesú potvrdenia. Okrem základných škôl sa v Senici k protestu pripojilo aj miestne gymnázium. Protest senických učiteľov je najsilnejší z celého Trnavského kraja. V krajskom meste sa dnes neučí len v cirkevnom Gymnáziu Angely Merici. Základné školy v Trnave sa k protestu nepripojili.


Slovenská komora učiteľov požaduje zvýšenie tarifných platov učiteľov o 140 eur od 1. januára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017, ďalej navýšenie rozpočtov príslušných ministerstiev o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl a opätovné zavedenie možnosti získavať kredity. Základnú myšlienku protestu podporuje aj minister školstva Juraj Draxler, podľa ktorého je dôležité, aby do slovenského školstva išlo viac financií. Za kľúčový moment označil marcové voľby a zostavovanie programového vyhlásenia vlády. V tomto dokumente sa musí podľa Draxlera odraziť základná politická garancia, že do školstva pôjde v nasledujúcom období viac financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona