V Segedíne sa uskutoční 23. ročník prehliadky slovenských filmov

NETKY.SK • 6 November 2015, 13:47 • 2 min
V Segedíne sa uskutoční 23. ročník prehliadky slovenských filmov

BRATISLAVA - V maďarskom Segedíne sa od 9. do 11. novembra uskutoční 23. ročník prehliadky slovenských filmov, na ktorej premietnu deväť celovečerných filmov z ostatných dvoch rokov, pričom výber z nich potom predstavia aj v Budapešti. Súčasťou prehliadky bude tiež odborný seminár s názvom Slovenský film žije a rozkvitá.

slovakia

left justify in out

Dramaturgia trojdňovej prehliadky v Segedíne vychádza zo záujmu predstaviť tamojším divákom slovenskú hranú, dokumentárnu a študentskú tvorbu. Medzi hrané filmy zaradili drámy Krok do tmy (2014) Miloslava Luthera a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, rozprávku Láska na vlásku (2014) Mariany Čengel Solčanskej a debutový hraný film dokumentaristu Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý je slovenským národným kandidátom na Oscara. Z dokumentov uvedú snímky Milan Čorba (2014) Martina Šulíka, Očami fotografky (2015) Mateja Mináča a životopisný film o Pavlovi Demitrovi 38 (2014) režisérskej dvojice Dano Dangl a Lukáš Zednikovič. Jeden z večerov prehliadky venujú organizátori slovenskému dokumentaristovi Jarovi Vojtekovi a premietnu jeho zatiaľ posledné dva filmy Tak ďaleko, tak blízko (2014) a Deti (2014). Súčasťou prehliadky budú aj dve pásma filmov poslucháčov Vysokej školy múzických umení v Bratislave.


Aktuálny 23. ročník prehliadky slovenského filmu a filmového seminára Slovenský film žije a rozkvitá sa bude konať v Bábkovom divadle Bélu Kövéra a v Kine Grand Café. Hosťami seminára budú scenárista a dekan Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Ondrej Šulaj, estetik a filmový teoretik Peter Michalovič a generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Výber filmov z prehliadky potom 12. a 13. novembra premietnu v Budapešti, kde diváci uvidia snímky Koza, Deti, Rukojemník a Očami fotografky. Informácie agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona