V SDKÚ pre členov pripravujú etický kódex

NETKY.SK • 5 August 2013, 13:31 • 2 min
V SDKÚ pre členov pripravujú etický kódex

BRATISLAVA - SDKÚ-DS chce prijať etický kódex strany. Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, prijatie etického kódexu je silný signál pre verejnosť, ako sa chce strana správať.

slovakia

left justify in out

„Mám záujem, aby SDKÚ-DS bola prvou politickou stranou na Slovensku, ktorá má takýto etický kódex,“ povedal s tým, že pri jeho tvorbe vychádzal zo skúsenosti v zahraničí. „Pripravoval som ho podľa desiatich etických kódexov napríklad amerického kongresu alebo zahraničných politických strán,“ uviedol. Návrh kódexu je zatiaľ v pracovnom stave, ale Štefanec chce, aby ho Ústredná rada SDKÚ-DS schválila tento rok spolu s novými stanovami.

Štefanec je presvedčený, že ľudia, ktorí vstupujú do politiky a majú záujem o veci verejné, by mali ísť príkladom. „Mali by sa správať tak, že nebudú v konflikte záujmov. Budú korektne hovoriť o svojich aktivitách. Budú sa korektne správať k svojim súperom. Nebudú využívať svoje postavenie. V politickej súťaži budú rešpektovať svojho protivníka a používať v argumentácii pravdivé údaje,“ povedal. Etický kódex je teda podľa neho dobrovoľný záväzok, ako sa chce strana profilovať a správať, pretože nie všetko sa dá napísať v zákone. „Etický kódex je záväzok, ktorý formuje neformálne pravidlá, ktoré sa nedajú podchytiť v zákone,“ dodal. 

Štefanec upozornil, že Etický kódex úspešne presadil trikrát. Najskôr na pôde medzinárodnej firmy, kde etický kódex výrazne prispel k tomu, že sa zlepšilo správanie zamestnancov k dodávateľom a zákazníkom. Zlepšila sa podľa neho kultúra firmy. „V Podnikateľskej aliancii Slovenska sme zas pripravili vzorový kódex. Do tretice ako splnomocnenec vlády pre zavedenie eura som úspešne presadil etický kódex pre zavedenie eura, ku ktorému sa prihlásili mnohé firmy. Išlo o to, že firmy zavedenie eura nezneužili na svoje obohatenie sa, nezvyšovali svojvoľne ceny,“ konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies