V Savojských Alpách výdatne nasnežilo, uviazlo tam 15.000 áut

NETKY.SK • 28 December 2014, 17:56 • 2 min
V Savojských Alpách výdatne nasnežilo, uviazlo tam 15.000 áut

CHAMBÉRY - Okolo 15.000 áut uviazlo v noci nadnes pre množstvo napadnutého čerstvého snehu vo francúzskych Alpách, mnohí z vodičov nocovali priamo vo vozidlách a ďalším ponúkli núdzové prístrešia radnice najmenej 12 miest.

slovakia

left justify in out

Intenzívne snežiť začalo v čase dovolenkovej špičky, kedy ľudia po Vianociach smerovali do lyžiarskych stredísk v Savojsku na juhovýchode Francúzska, alebo odtiaľ naopak mierili domov.
      

Sneh, mrznúci dážď a mrazivé počasie zavinili smrť 27-ročného vodiča, ktorý sa s autom zrútil do strže v pohorí Belledonne, ležiacom v západnom výbežku francúzskych Álp medzi mestami Grenoble a Chambéry.
      

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve nabádal v sobotu vodičov "na maximálnu opatrnosť" a vyzval tých, ktorí môžu cestu odložiť, aby to urobili, informoval server Frace24.com.
      

V 19 francúzskych departmentoch vyhlásili oranžový stupeň pohotovosti, čo je druhý najvyšší stupeň varovania pred výčinmi počasia.
      

Vodič, ktorý uviazol s autom na diaľnici v Alpách so štyrmi spolucestujúcimi, vyhlásil, že "130 kilometrov cesty išli 10 hodín".
      

Francúzska meteorologická služba varovala, že očakáva ďalšie sneženie a mráz počas dnešnej noci a šmykľavé cesty.
     

 Inde vo Francúzsku vyčíňal namiesto snehu silný vietor. Búrka s nárazovým vetrom o rýchlosti do 160 km/h si vynútila dočasné uzavretie prístavu Calais pri Lamanšskom prielive a zastavenie plavby trajektov do a z Británie.
      

Zopár kilometrov od Calais prežívajú už druhú noc v mrazivých teplotách v svojpomocných táboroch tisíce ilegálnych imigrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Británie. Búrka im veľa stanov odniesla a niektorým tak nezostalo vôbec nič, uviedla France24.com.
     

 Mnohí z nich nocujú na matracoch v starom skladisku, kde sa kedysi skladovali kvetiny, hrajú karty, pospávajú a pokúšajú sa usušiť si topánky a ponožky, ktoré si premáčali počas vyše hodinovej chôdze z mesta za prístreším.
      

Podľa odhadov sa v Calais a okolí nachádza do 2300 ilegálnych migrantov, ktorí žijú v svojpomocne vybudovaných prístreškoch a stanoch a čakajú, kým sa im podarí pokračovať v ceste do Británie.
      

Silný vietor si dnes vynútil aj uzavretie záhrad slávneho zámku vo Versailles pri Paríži.
      

Podobný chaos vyvolal sneh aj v Británii, kde výpadky elektriny postihli vyše 100.000 domácností a odlety a prílety lietadiel naberali meškania.
      

Najviac snehu - 11 centimetrov - napadlo v stredoanglickom Leeku. Lety do európskych destinácií štartovali s meškaním aj z tretieho najväčšieho britského letiska v Manchestri. 
      

Podľa predpovedí počasia by teploty v Británii mali v nadchádzajúcom týždni klesnúť až na mínus 10 stupňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies