V San Franciscu otvorili zrekonštruované a rozšírené Múzeum moderného umenia

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 07:13 • 2 min
V San Franciscu otvorili zrekonštruované a rozšírené Múzeum moderného umenia

SAN FRANCISCO - Po trojročnej rekonštrukcii a rozšírení sa počas uplynulého víkendu otvorili brány Múzea moderného umenia v kalifornskom San Franciscu (SF MoMA), ktoré je teraz najväčším kultúrnym stánkom svojho druhu v USA.

slovakia

left justify in out

Múzeum je trikrát väčšie ako v minulosti, pričom disponuje výstavnou plochou s rozlohou 16.000 metrov štvorcových, čo je o 40 percent viac ako v prípade Múzea moderného umenia v New Yorku.

 

Foyer inštitúcie s monumentálnym dielom Richarda Serru Sequence a galéria s dielami Alexandra Caldera, ktoré sú umiestnené na dvoch najnižších poschodiach, budú prístupné aj v budúcnosti bezplatne.

 

Väčšinu z rozpočtu v objeme 305 miliónov dolárov (v prepočte takmer 270 miliónov eur) investovali do desaťposchodovej novej hlavnej časti múzea pripomínajúcej zaoceánsku loď, ktorá je dielom americko-nórskej architektonickej dielne Snohetta.

 

Múzeum dostalo pri príležitosti slávnostného znovuotvorenia do daru viac ako 3000 umeleckých diel; presnejšie ide o pôžičky od súkromných zberateľov.

 

Múzeum aktuálne ponúka obdivovateľom výtvarného umenia 1900 diel na celkovo 19 výstavách, píše agentúra DPA.

Miestne médiá upozornili na dva zásadné rozdiely medzi oboma veľkými múzeami moderného umenia v New Yorku a v San Franciscu. Podľa nich kladú v kalifornskej inštitúcii väčší dôraz na prezentáciu prác umelkýň na rozdiel od newyorskej mužskej dominancie zastúpených výtvarníkov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona