V Šali majú účinnú zbraň proti zlodejom bicyklov: Natierajú ich neviditeľnou DNA!

NETKY.SK • 11 August 2017, 12:45 • 2 min
V Šali majú účinnú zbraň proti zlodejom bicyklov: Natierajú ich neviditeľnou DNA!

Mestská polícia v Šali značkuje bicykle novou metódou, ktorá by mohla pomôcť v boji so zlodejmi.

slovakia

left justify in out

V dôsledku novej módnej vlny, ale aj vďaka zviditeľňovaniu cyklistiky Petrom Saganom počet bicyklov na cestách  stále rastie. Hoci sa mestá snažia zlepšovať svoje možnosti tak, aby týmto dopravným prostriedkom čo najlepšie vyšli v ústrety, ich krádeže sa množia. Vymožiteľnosť práva je zároveň v tomto prípade veľmi nízka. Mestská polícia v Šali sa preto rozhodla pristúpiť k úplne novému riešeniu. Všetky bicykle začali označovať neviditeľnou DNA.

 

Nakoľko sa mesto v poslednej dobe stretávalo s krádežami, ktoré sa odohrali počas bieleho dňa alebo bol bicykel odcudzený dokonca zo zamknutého domu, polícia sa rozhodla rázne zakročiť. Šaľa dostala na tento účel finančnú dotáciu od samosprávy a Ministerstva vnútra SR a nakúpila fľaštičky s nenápadnou tekutinou. Tá obsahuje voľným okom neviditeľné čiastočky, z ktorých každá má svoj jedinečný kód. Špeciálne čítačky tieto znaky dokážu prečítať a na základe toho priradiť aj konkrétneho majiteľa.

 

Každý záujemca si teda môže prísť dať svoj bicykel označiť. Eviduje sa do centrálnej databázy a dostane preukaz, ktorým sa v prípade krádeže musí preukázať.

 

Zdá sa, že ide o veľmi účinnú metódu ochrany majetku, pretože DNA nie je možné z bicykla odstrániť inak ako zbrúsením celej farby, navyše, je úplne neviditeľná a nanáša sa v malých plôškach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies