V salámoch určených pre moslimskú kultúru našli bravčové mäso

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 07:22 • 2 min
V salámoch určených pre moslimskú kultúru našli bravčové mäso

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku zistili, že salámy označované ako "halál", ktoré svojím zložením vyhovujú tradičným moslimským stravovacím zvyklostiam, obsahovali bravčové mäso.

slovakia

left justify in out

Jeho konzumáciu islam zakazuje. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na švédsky potravinový úrad.

Salámy boli do krajiny dovezené zo Slovinska a podľa testov DNA obsahovali desať percent bravčového mäsa. 

"Výrobky sa stiahli z pultov a vo Švédsku sa už nepredávajú ani nedistribuujú," uviedla pre DPA štátna inšpektorka Louise Nyholmová.

"Je veľmi pravdepodobné, že bravčovina bola do salám pridaná zámerne," povedala inšpektorka ohľadom množstva neželanej prímesi vo výrobkoch, pričom zdôraznila, že bravčovina je lacnejšia ako hovädzina. Nyholmová ďalej uviedla, že švédske úrady budú vo veci kontaktovať Európsku komisiu a príslušné slovinské úrady.

Z 99 ďalších testovaných výrobkov, vrátane lazaní, kebabov a ravioli, sa zistili stopy bravčoviny v deviatich prípadoch, pričom osem z nich jej obsahovalo menej ako jedno percento. Úrad nedávno testoval potravinové výrobky v spojitosti s kauzou výskytu konského mäsa v jedle zisteného v niekoľkých krajinách Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies