V SAE odsúdili 38 ľudí na základe obvinení z terorizmu, 11 z nich na doživotie

NETKY.SK • 28 Marec 2016, 11:58 • 2 min
V SAE odsúdili 38 ľudí na základe obvinení z terorizmu, 11 z nich na doživotie

ABÚ ZABÍ - Najvyšší bezpečnostný súd Spojených arabských emirátov (SAE) odsúdil v nedeľu 38 ľudí v súvislosti s činnosťou skupiny Minaret Youth (Mládež z minaretu), ktorá podľa obžaloby plánovala teroristické útoky a chcela zvrhnúť vládu a ustanoviť v emirátoch islamský štát.

slovakia

left justify in out

Jedenásť z odsúdených dostalo doživotné tresty - dvaja z nich v neprítomnosti, ďalších 23 tresty v trvaní od troch do 15 rokov a zvyšok niekoľkomesačné tresty.

 

Sedem obvinených bolo zbavených viny, oznámila oficiálna tlačová agentúra emirátov WAM.

 

Rozsudky sú podľa tlačovej agentúry DPA konečné.

 

Odsúdení boli obvinení z ilegálneho prechovávania zbraní a vytvorenia "teroristickej" skupiny, ktorá mala za cieľ uskutočniť prevrat a zriadiť v krajine vojenský kalifát.

 

Mená a štátnu príslušnosť odsúdených nezverejnili, ale podľa tlačovej agentúry AP medzi nimi boli nielen občania SAE. Niektorí z odsúdených boli obvinení aj z príslušnosti k Islamskému štátu v Iraku a Sýrii alebo sýrskej teroristickej organizácii Front an-Nusrá. WAM nenapísala, z čoho boli uznaní vinnými.

Proces bol neverejný a začal sa koncom augusta.

 

Noviny The National vychádzajúce v hlavnom meste SAE, Abú Zabí, na svojej webovej stránke v nedeľu napísali, že vodca skupiny Chálid Abdullah Kalantar bol kazateľom v mešite v Dubaji a podporoval extrémizmus.

 

V minulých rokoch orgány SAE zakročili aj proti nenásilným islamistickým skupinám a poslali do väzenia desiatky predstaviteľov opozície, uviedla agentúra AP.

 

SAE sú súčasťou Američanmi vedenej koalície, ktorá letecky útočí na ciele extrémistického Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona