Objavili parazita, ktorý spôsobuje maláriu a je odolný voči liekom

NETKY.SK • 7 August 2020, 10:3 • 2 min
Objavili parazita, ktorý spôsobuje maláriu a je odolný voči liekom

BRATISLAVA - Vedci objavili v Rwande kmeň parazita, ktorý spôsobuje maláriu a je odolný voči liekom na túto chorobu.

slovakia

left justify in out

Štúdiu zverejnili v časopise Nature a tvrdia v nej, že parazity sú schopné odolávať artemisinínu. Je to po prvý raz, čo vedci spozorovali odolnosť voči tomuto lieku v Afrike.

 

Obrovská hrozba 

Upozornili, že to predstavuje "obrovskú hrozbu pre verejné zdravie" na kontinente.

Na projekte sa podieľali odborníci z viacerých inštitúcií, a to aj z Národného programu kontroly malárie v Rwande či Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Analyzovali vzorky krvi pacientov z Rwandy.

 

Našli pritom jednu mutáciu parazita odolného voči artemisinínu, a to u 19 z 257 pacientov jedného zdravotníckeho zariadenia.

 

 

Odolné voči liekom
Vedci upozornili, že parazity, ktoré si vyvinuli odolnosť voči predchádzajúcim liekom, "sú podozrivé z toho, že prispeli k miliónom úmrtí na maláriu u afrických detí v 80. rokoch minulého storočia".

 

Keď odborníci prišli s prvou látkou na liečbu malárie - chlorochínom, verili, že sa im počas niekoľkých rokov chorobu podarí úplne poraziť. Od 50. rokov si však parazity vyvinuli odolnosť voči ďalším liekom.

Na liečbu malárie sa v súčasnosti využíva kombinácia dvoch liečiv - artemisinínu a piperachínu. Prvé dôkazy o odolnosti voči artemisinínu hlásili v roku 2008 z juhovýchodnej Ázie a odborníci sa obávali, aby rovnaké správy neprišli aj z Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona