V Ružomberku namerali zvýšenú koncentráciu smogu v ovzduší

NETKY.SK • 26 November 2019, 09:55 • 2 min
V Ružomberku namerali zvýšenú koncentráciu smogu v ovzduší

RUŽOMBEROK – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na koncentráciu smogu v meste Ružomberok. Prekročenie limitov namerala monitorovacia stanica Ružomberok-Riadok.

slovakia

left justify in out

"Nepriaznivú situáciu spôsobujú vysoké emisie pevných a kvapalných častíc vo vzduchu pochádzajúce z vykurovania pevným palivom, z priemyslu, dopravy a ďalších lokálnych zdrojov znečistenia,“ ozrejmuje SHMÚ vo vydanom upozornení, ktoré platí do odvolania.

 

Meteorológovia poukazujú na to, že vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie častíc PM10 v oblastiach, v ktorých sa nachádzajú ich relevantné zdroje (napríklad lokálne kúreniská na pevné palivo, kotolne na pevné palivo).

 

img

 

Obyvateľom v dotknutých oblastiach radia obmedziť pobyt vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu vo vonkajšom prostredí.

 

Znečistené ovzdušie najhoršie vplýva na starých ľudí, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergikov, astmatikov, veľmi malé deti a tehotné ženy.

 

Akútne účinky sa môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona