V Ružomberku na Mitrope 22 veľmajstrov a možno Kasparov, SR rúbe vysoko

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 10:49 • 2 min
V Ružomberku na Mitrope 22 veľmajstrov a možno Kasparov, SR rúbe vysoko

RUŽOMBEROK - Na prestížnom šachovom turnaji družstiev Mitropa Cup (23.-31. mája) v Ružomberku sa predstaví celkove 22 veľmajstrov.

slovakia

left justify in out

V átriu Hotela Kultúra si výbery zúčastnených krajín zmerajú sily v dvoch kategóriách - v opene a v ženskom turnaji. Hrá sa švajčiarskym systémom tempom 90 minút/40 ťahov + 30 minút (30 sekúnd bonus od 1. ťahu).

 

Titul z posledného ročníka Mitropy, ktorý sa konal vlani v nemeckom Meissene, obhajuje Chorvátsko. Slováci skončili na štvrtom mieste. Ženskú kategóriu vyhrali Slovenky Júlia Kočetkovová s Evou Repkovou. V Ružomberku bude mať krajina organizátora v štartovej listine po dva výbery v oboch kategóriách. Mužské "áčko" tvoria Ján Markoš, Peter Michalík, Tomáš Petrík, Marián Jurčík a Štefan Mazúr, za B-tím bude súťažiť Christopher Repka, Viktor Gažík, Martin Nayhebaver, Eva Repková (hrajúca kapitánka) a Juraj Druska. Ženy hrajú len na dvoch šachovniciach, Kočetkovovej bude pri obhajobe zlata sekundovať talentovaná Veronika Gažíková. B-tím tvoria Monika Motyčáková, Zuzana Milcová a Jana Kahancová.

 

"V oboch kategóriách chceme atakovať medailové pozície. Ženské družstvo je o čosi slabšie ako vlani. Popri Julke Kočetkovovej dostane šancu talentovaná Veronika Gažíková, keďže Eva Repková bude hrajúcou kapitánkou B-tímu v open turnaji. A-tím mužov nastúpi prakticky v olympijskej zostave, chýbať budú akurát Ľubomír Ftáčnik a Tamás Petényi. Mrzí ma, že náš najlepší hráč Janko Markoš nám pomôže len v záverečných dvoch či troch kolách. Pracovné povinnosti mu nedovolia, aby odohral celý turnaj," informoval TASR o ambíciách kapitán slovenských tímov Ján Plachetka.

 

Súčasťou Mitropa Cupu budú aj sprievodné akcie: 5. ročník FIDE blitz (bleskového) šachového turnaja Memoriál Dušana Pečnera, už 17. ročník tradičného turnaja FIDE RAPID OPEN Ružomberok 2014 o pohár primátora mesta a takisto Živý šach v centre mesta. "Do sprievodných turnajov je prihlásených vyše 130 hráčov a predpokladaná účasť je viac ako 200 šachistov a šachistiek. Najmladším prihláseným účastníkom Mitropa Cup-u je iba 13-ročný Thai Dai Van Nguyen, ktorý nastúpi za Českú republiku. Papierovo najsilnejším prihláseným tímom na turnaji bude Maďarsko s priemerným ratingom 2560 a medzi ženami Taliansko s priemerom 2319 bodov," uviedol riaditeľ turnaja Marek Zelnický.

 

Účasť v Ružomberku prisľúbil prezidentovi Slovenského šachového zväzu (SŠZ) Martinovi Hubovi aj Garry Kasparov. Legendárny niekoľkonásobný majster sveta chce prezentovať svoj program v kandidatúre na prezidenta Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE). "Vzhľadom na nahustený program v kampani je jeho účasť na Liptove zatiaľ istá na 70 percent," povedal pre TASR Huba.

program Mitropa Cupu:
piatok 23. mája: 1. kolo (15.00 h)
sobota 24. mája: 2. kolo (15.00 h)
nedeľa 25. mája: 3. kolo (15.00 h)
pondelok 26. mája: 4. kolo (15.00 h)
utorok 27. mája: 5. kolo (15.00 h)
streda 28. mája: 6. kolo (15.00 h)
štvrtok 29. mája: 7. kolo (15.00 h)
piatok 30. mája: 8. kolo (15.00 h)
sobota 31. mája: 9. kolo (09.00 h)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies