V Rusku zomrel najstarší potomok cárskej dynastie Romanovovcov

NETKY.SK • 16 September 2014, 08:16 • 2 min
V Rusku zomrel najstarší potomok cárskej dynastie Romanovovcov

PARÍŽ - Najstarší potomok ruskej cárskej dynastie Romanovovcov zomrel dnes vo veku 92 rokov. Princ Nikolaj Romanov skonal v talianskom Toskánsku, oznámila agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na jeho mladšieho brata Dmitrija. Miesto konania pohrebu nebolo bezprostredne známe.

slovakia

left justify in out

Romanov bol predstaviteľom nikolajskej vetvy - najstaršej mužskej línie v rámci rodokmeňu panovníckej dynastie Romanovovcov. Jeho otec mal rodinné väzby s posledným ruským cárom Mikulášom II.
      

"Smrť princa Nikolaja Romanova je obrovskou stratou pre všetkých predstaviteľov ruskej emigrácie," uviedol Piotr Šeremetev, čestný predseda Medzinárodnej rady ruských krajanov. Romanov v roku 1942, keď mal 19 rokov, odmietol ponuku talianskej profašistickej vlády stať sa kráľom okupovanej Čiernej Hory. Od júla 1944 pracoval v organizáciách protihitlerovskej koalície angažujúcich sa v boji proti nacizmu.
      

Po vojne sa ruská kráľovská rodina usadila v Egypte, neskôr sa vrátila do Európy. Romanov po prvý raz navštívil Rusko až v roku 1992, kde sa zasadzoval o obrodenie pravoslávnej cirkvi, ktorá sa v Rusku rozpadla po prvej svetovej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona