V Rusku zmlátili známeho ekologického aktivistu, zlomili mu lebku aj nos

NETKY.SK • 29 December 2017, 16:17 • 2 min
V Rusku zmlátili známeho ekologického aktivistu, zlomili mu lebku aj nos

MOSKVA - V ruskom meste Krasnodar vo štvrtok traja neznámi zamaskovaní útočníci brutálne zbili známeho ruského ekologického aktivistu Andreja Rudomachu.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho spolupracovníka Dmitrija Ševčenka, ktorý o útoku v piatok informoval ruské médiá, leží Rudomacha v nemocnici v Krasnodare, má zlomenú lebku aj zlomený nos, no je mimo ohrozenia života. Rudomacha dlhé roky vedie organizáciu Environmentálna stráž Severného Kaukazu, ktorá okrem iného monitoruje nelegálne skládky odpadu, nelegálne výruby a stavby a zdroje znečistenia ruských riek.

Nie je jasné, kto za útokom na Rudomachu stojí, keďže podľa Ševčenka si organizácia svojou činnosťou narobila mnoho nepriateľov medzi podnikateľmi a politikmi predovšetkým v južných regiónoch Ruska.

Na Rudomachu a niekoľkých ďalších aktivistov organizácie zaútočili traja zamaskovaní muži bezprostredne po tom, ako sa vrátili z pobrežia Čierneho mora, kde zdokumentovali nelegálnu stavbu obrovského obytného komplexu v prostredí panenskej prírody. Útočníci ekológom okrem iného ukradli aj techniku vrátane natočeného materiálu.

Nie je však isté, či útok súvisel s týmto prípadom. Podľa Ševčenka za ním mohli rovnako dobre stáť aj ľudia, ktorých sa dotkli Rudomachom nedávno zverejnené informácie o nelegálnych poľovačkách, na ktorých sa zúčastňujú aj poprední ruskí politici.

Agentúra AP pripomína, že v Krasnodar je pre ekologických či politických aktivistov a tiež pre opozičných novinárov extrémne životu nebezpečný. Nedávno tu neznámi útočníci vyplienili miestnu centrálu hnutia známeho ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, pričom v kancelárii podľa agentúry nezostal stáť kameň na kameni a útočníci porozbíjali všetko, čo sa dalo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies