V Rusku zavraždili muža, pretože bol homosexuál

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 13:14 • 2 min
V Rusku zavraždili muža, pretože bol homosexuál

MOSKVA - V Rusku zavraždili muža, pretože bol homosexuál, oznámili dnes tamojší vyšetrovatelia. Ide už o druhú takúto vraždu za menej ako mesiac. Aktivisti sa obávajú, že homofóbne násilie poháňa konzervatívna agenda prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vražda sa odohrala ešte minulý týždeň na Kamčatskom polostrove na Ďalekom východe. Obeťou je údajne 39-ročný zástupca riaditeľa letiska. Vyšetrovatelia oznámili, že muža dobodali a udupali traja útočníci. Telo naložili do jeho auta, ktoré potom zapálili. Podozriví sú už vo väzbe.

Podľa pozorovateľov nie je obvyklé, aby ruské úrady spájali zločiny s homofóbiou, hoci aj minulý mesiac vyšetrovatelia v južnom meste Volgograd informovali o mučení a zabití 23-ročného muža po tom, ako sa priznal, že je homosexuál. 

Aktivisti tvrdia, že vraždy sú príkladom zvyšujúceho sa násilia proti homosexuálom. Obávajú sa, že násilie poháňa návrh zákona, ktorý podporujú spojenci Vladimira Putina v parlamente. Obsahuje zákaz šírenia takzvanej "homosexuálnej propagandy" medzi mládežou. 

Podľa kritikov návrh zákona zakazuje pochody homosexuálov a iné akcie. Tvrdia, že je súčasťou "homofóbnej politiky", ktorá dáva Rusom zelenú útočiť na homosexuálov. 

Hoci sa homosexualita dočkala dekriminalizácie po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991, podľa nedávneho prieskumu centra Levada 38 percent Rusov verí, že homosexuáli potrebujú liečenie, a 13 percent si myslí, že by mali čeliť trestnému stíhaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies