V Rusku vytvorili palivo, ktoré nezamŕza ani pri -70 stupňoch Celzia

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 16:41 • 2 min
V Rusku vytvorili palivo, ktoré nezamŕza ani pri -70 stupňoch Celzia

MOSKVA – Lacnú motorovú naftu odolnú voči mrazu aj pri -70 stupňoch Celzia vyvinuli vedci Tomskej polytechnickej univerzity. Navrhovaná technológia je jednoduchá, čo umožní vzdialeným severským regiónom a podnikom samostatne si zabezpečiť palivo pre dopravu a energiu. Výsledky publikovali v South African Journal of Chemical Engineering.

slovakia

left justify in out

Zloženie motorovej nafty zahŕňa n-parafíny – látky, ktoré kryštalizujú pri nízkych teplotách, vďaka čomu palivo prestáva byť filtrované palivovými čerpadlami a zamrzne. Naftové frakcie, ktoré sa získavajú separáciou oleja, často tuhnú už pri -10 °C, uviedli vedci.

 

img

 

Špecialisti Tomskej polytechnickej univerzity vyvinuli metódu získavania arktických motorových naftových palív spracovaním primárnych naftových frakcií na zeolitovom katalyzátore. Ako uviedli vedci, používa sa na to ruský katalyzátor, ktorý je niekoľkonásobne lacnejší ako zahraničné analógy.

 

„Naša metóda spracovania umožňuje získať motorovú naftu, ktorá nestuhne ani pri -70 °C,“ povedala Maria Kirgina, docentka katedry chemického inžinierstva. „Nízkoteplotné vlastnosti paliva boli dosiahnuté premenou ťažkých n-parafínov na izoparafíny a ľahké n-parafíny,“ vysvetlila odborníčka.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO Nová ruská posádka ISS uskutočnila prvý výstup do vesmíru

 

Výrobu takéhoto paliva je možné rozmiestniť priamo na ropných poliach, aby uspokojili svoje vlastné potreby. Pre vzdialené severné územia to platí obzvlášť, vysvetlili vedci, pretože dodávka paliva je buď veľmi drahá, alebo jednoducho nemožná.

 

Ďalšou výhodou navrhovanej technológie je vysoký stupeň premeny surovín na užitočný produkt, približne 98%, uviedli vedci. Podľa nich pri väčšine procesov rafinácie ropy je toto číslo len 50-70 percent.

 

img

 

Štúdia podľa vedcov ukázala, že zloženie získané pri spracovaní zeolitu možno použiť aj na získanie množstva ďalších populárnych druhov palív – uhľovodíkových plynov, benzínu, petroleja a iných druhov motorovej nafty.

 

Vedecký tím mieni v budúcnosti pokračovať vo výskume možností zeolitových katalyzátorov a vo výbere parametrov spracovania ropných produktov pre maximalizáciu výťažnosti rôznych druhov palív.

 

Štúdiu vykonali v rámci implementácie grantu Ruskej vedeckej nadácie.

 

Možno vás zaujme: Lotyšsko chce spraviť historický krok vo vzťahu s Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona