V Rusku vytvorili bojové roboty s umelou inteligenciou!

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 21:27 • 2 min
V Rusku vytvorili bojové roboty s umelou inteligenciou!

MOSKVA - V Rusku vytvorili bojové roboty s umelou inteligenciou, ktoré sú schopné samostatne bojovať. Uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Zdôraznil, že ich sériová výroba sa už začala.

slovakia

left justify in out

„Objavili sa nielen experimentálne vzorky, ale aj roboty, ktoré sa dajú skutočne predviesť v sci-fi filmoch. Sú schopné samostatne bojovať,“uviedol minister v rámci maratónu Nové vedomosti.

 

Tiež uviedol, že veľa práce prebieha v oblasti tzv. „zbraní zajtrajška“Šojgu dodal, že ministerstvo obrany bude pokračovať v práci na rozširovaní rady vojenských účelových robotických systémov. Vybavenie ozbrojených síl takýmito vozidlami je podľa neho jednou z priorít.

 

Okrem toho bude v ruskej armáde vytvorená prvá jednotka s 20 bojovými robotmi. Formy a metódy tejto jednotky budú zdokonalené na základni jedného z výskumných centier ministerstva obrany.

 

Minister obrany porovnal najnovšie ruské laserové bojové systémy Peresvet so svetelnými mečmi, ktoré predvádza vesmírna sága Hviezdne vojny.

 

„Pamätáte si? Pred 20 rokmi to bola fantastika – s laserovými mečmi niekto s niekým bojoval v sci-fi filmoch a dnes je to realita – sú to komplexy Peresvet, ktoré na jednej strane už slúžia a na druhej strane sa stále vyvíjajú. Existuje veľmi veľká oblasť vedeckej činnosti,“ povedal Šojgu. Pripomenul tiež, že ruská armáda pokračuje v prezbrojení na raketové  systémy Avangard, pričom testujú aj hypersonickú raketu Zircon.

 

Ruský prezident Vladimír Putin po prvý raz informoval o najnovších typoch ruských strategických zbraní v správe pre Federálne zhromaždenie 1. marca 2018. Na zozname nechýbal ani bojový laser Peresvet.

 

Neskôr minister obrany informoval, že komplexy Peresvet od 1. decembra 2018 už nastúpili na bojovú službu. Od decembra 2019 sa Peresvety používajú na krytie mobilných ruských raketových systémov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona