V Rusku vydali článok popierajúci historické fakty o roku 1968, náš rezort diplomacie žiada vysvetlenie!

NETKY.SK • 23 November 2017, 11:03 • 2 min
V Rusku vydali článok popierajúci historické fakty o roku 1968, náš rezort diplomacie žiada vysvetlenie!

MOSKVA – Na armádnom webe Ruskej federácie sa v posledných dňoch objavil článok, ktorý popiera základné fakty spojené so sovietskou intervenciou do vtedajšieho Československa v roku 1968.

slovakia

left justify in out

Televízna stanica Ministerstva obrany Ruskej federácie Zvezda na svojom portáli zverejnila článok: "Československo by malo byť vďačné ZSSR za rok 1968: história Pražskej jari". Autor článku Leonid Maslovskij tvrdí, že "vstup vojsk do Československa (v roku 1968) nedovolil Západu uskutočniť štátny prevrat podľa technológie uskutočnené za 'zamatových' revolúcií a zachoval na viac ako 20 rokov život v mieri za súhlasu všetkých národov Varšavskej zmluvy" . Za taký čin by podľa Maslovského malo byť Československo Sovietskemu zväzu vďačné!

 

Slovenské ministerstvo zahraničia kritizuje pokusy ruských médií o dezinformáciu a snahu zmeniť historické udalosti spojené s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. „Za ešte závažnejší problém považujeme falšovanie histórie okupácie Československa v časopise "Na bojevom postu", ktorý publikoval propagandistický článok plukovníka Safronova a podplukovníka Makojeva. Je zarážajúce, že už aj v oficiálnom tlačovom orgáne Federálnej služby vojsk národnej gardy Ruskej federácie dochádza k zverejňovaniu účelových dezinformácií," píše vo vyhlásení MZV.

 

Ministerstvo ostro odsudzuje všetky snahy o prepisovanie minulosti a deformovanie historickej pravdy o tejto temnej kapitole slovensko-ruských vzťahov." Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a následná vojenská okupácia boli flagrantným porušením základných princípov medzinárodného práva, viedli k prehĺbeniu totalitného režimu porušujúceho ľudské práva, a spôsobili utrpenie veľkému počtu ľudí," píše MZV.

 

Uverejnený článok rozhnevalo aj českú stranu, najmä prezidenta Zemana, ktorý sa momentálne nachádza na pracovnej ceste v Moskve. „Článok je činom novinárskeho šialenca s vylízaným mozgom," povedal Zeman v reakcii na článok.

 

img

 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa od článku dištancoval. Vyhlásil, že text neodráža stanovisko ruského vedenia a je osobným názorom autora. Medvedeva o vyjadrenie požiadal český prezident Miloš Zeman, ktorý sa s ním dnes zišiel.

 

Autor článku Maslovskij (61) pôsobil podľa zdrojov dostupných na internete ako zástupca generálneho riaditeľa jednej z ruských leteckých tovární. Publikoval napríklad články s názvom Ako (Veľká) októbrová revolúcia 1917 zachránila a zachovala Rusko, Skreslená historická pravda o ZSSR. Kontroverzný článok dnes na webe dostupný nie je. Redakcia serveru dnes najprv oznámila, že jej web slúži ako fórum pre vyjadrenie rôznych názorov, neskôr sa vedenie webu ospravedlnilo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona