V Rusku sa začalo štátne testovanie systému S-500. Vývoj v USA zaostáva

NETKY.SK • 1 September 2020, 13:03 • 2 min
V Rusku sa začalo štátne testovanie systému S-500. Vývoj v USA zaostáva

MOSKVA - V Rusku sa začali štátne testy protilietadlového raketového systému S-500. Nákup komponentov pre hromadnú výrobu sa začal, uviedol podpredseda vlády Jurij Borisov. Predtým sa objavili informácie, že tento ruský vývoj je o 15-20 rokov napred voči americkým technológiám.

slovakia

left justify in out

V Rusku sa začali štátne testy protilietadlového raketového systému S-500. Na fóre Army-2020 to oznámil ruský vicepremiér Jurij Borisov. Objasnil, že štátne testy už prebiehajú. Navyše sa začal nákup komponentov pre hromadnú výrobu, uvádza TASS.

 

Podľa nemeckého časopisu Focus sa najnovší systém môže stať najvyspelejším nielen v Rusku, ale aj vo svete. Aj tajné stíhačky, ktoré sa vedia skrývať pred nepriateľskými radarmi, budú ľahkou korisťou ruského systému PVO. Podľa zahraničných novinárov je ruský vývoj najvyspelejší na svete. Americké technológie sú pozadu o 15-20 rokov.

 

Podľa vrchného veliteľa ruských vzdušných síl Sergeja Surovikina je S-500 prvou generáciou vesmírnych obranných systémov, pretože je schopný ničiť ciele nielen v atmosfére, ale aj na obežnej dráhe. A mobilita systému umožňuje rýchly presun zbraní PVO na akékoľvek miesto.

 

Najnovší ruský systém S-500 je schopný vyriešiť problémy takmer akejkoľvek úrovne zložitosti. Uviedol to vojenský historik, riaditeľ Múzea síl protivzdušnej obrany, plukovník vo výslužbe Jurij Knutov. Rusko podľa neho zámerne mlčí o tempe vývoja najnovšieho systému protivzdušnej obrany S-500 Prometheus.

 

„Tento komplex by sa mal v budúcnosti stať základom pre vytvorenie silného protiraketového 'dáždnik' po celom Rusku. To znamená, že sa najskôr pokryjú všetky väčšie mestá a až potom ďalšie objekty. V skutočnosti je tento systém stále jedinečný z hľadiska funkcií, ktoré mu sú dané. Zatiaľ čo pre Američanov sú tieto úlohy riešené štyrmi alebo piatimi komplexmi,“ vysvetlil.

 

S-500 pokryje polovicu Európy

 

Podľa vojenského analytika Vadima Kozyulina budú nové systémy protivzdušnej obrany S-500 schopné pokryť polovicu Európy, ak budú rozmiestnené v Kaliningradskej oblasti. Kozyulin tiež poukázal na všestrannosť modelu S-500. Faktom je, že raketový systém PVO dokáže zachytiť a zničiť nielen lietadlá, ale aj balistické rakety vrátane hypersonických, ako aj satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme.

 

Toto je kolosálny sľubný nástroj a ukazovateľ, že naši technici, vývojári protivzdušnej obrany nestoja na mieste a nevyužívajú iba starý sovietsky vývoj, ale rozvíjajú ho, ale vytvárajú aj niečo nové,“ povedal odborník.

 

Ako už skôr povedal vojenský expert Igor Korotchenko, po vystúpení USA zo Zmluvy o otvorenom nebi sa zvyšuje faktor posilňovania systému leteckej obrany Ruska. To neutralizuje plán Pentagónu na rýchly globálny útok.

 

Zdroj: https://tsargrad.tv/news/s-500-perekrojut-polovinu-evropy-voennyj-analitik_276320

 

https://tsargrad.tv/news/v-rossii-nachalis-gosispytanija-sistemy-s-500-razrabotki-ssha-otstajut-na-15-20-let_275934



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies