V Rusku rekordne rastie počet nakazených, Čína nemá žiadne nové úmrtia

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 10:13 • 2 min
V Rusku rekordne rastie počet nakazených, Čína nemá žiadne nové úmrtia

V Nemecku za 24 hodín pribudlo viac ako 3800 prípadov s koronavírusom, k utorkovému ránu tam mali 99 225 nakazených. Rekordný nárast nakazených hlási Rusko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol za posledný deň v 79 administratívnych celkoch Ruska o 568, čím dosiahol celkový počet 7497.

 

Z choroby sa uzdravilo dovedna 494 ľudí a 58 ďalších jedincov zomrelo, uviedol ďalej protikoronavírusový operačný štáb.

 

 

Nórsko

Nórska vláda v pondelok informovala, že epidémia koronavírusu je už v krajine "pod kontrolu". Zároveň je však podľa nej ešte priskoro na to, aby sa dalo povedať, kedy budú zrušené obmedzenia zavedené v snahe zastaviť šírenie vírusu, píše agentúra AFP.

 

Nórska vláda oznámila, že tzv. reprodukčné číslo - a síce priemerný počet osôb, ktoré nakazí jeden infikovaný - kleslo z pôvodných 2,5 na 0,7 percenta. K takémuto poklesu došlo od polovice marca, keď v krajine zaviedli ochranné opatrenia, vrátane zákazu športových a kultúrnych podujatí či zatvorenia vzdelávacích inštitúcií. 

 

"To znamená, že sme dostali infekciu šírenia koronavírusu pod kontrolu," povedal novinárom nórsky minister zdravotníctva Bent Höie. Ďalej však uviedol, že je ešte stále potrebné ponechať v platnosti nariadenia, ktoré šírenie koronavírusu spomaľujú. "Tieto opatrenia nás priviedli k tomu, že máme solídne navrch. V tom musíme zotrvať," dodal. 

 

V tejto severskej krajine v pondelok evidovali dovedna 5755 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 59 úmrtí.

 

Dánsko

Dánsko plánuje už na budúci týždeň uvoľniť niektoré z obmedzení, ktoré zaviedlo pred troma týždňami v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v krajine.

 

Otvoriť sa v krajine 15. apríla majú denné centrá a základné školy pre deti navštevujúce prvú až piatu triedu. Oznámila to v pondelok podľa agentúry Reuters dánska premiérka Mette Frederiksenová s tým, že ide o prvý krok v rámci plánovaného postupného uvoľňovania opatrení. 

 

Frederiksenová však Dánov zároveň varovala, aby sa pripravili na to, že nasledujúce mesiace budú musieť ešte žiť s obmedzeniami, informuje agentúra DPA. Premiérka ešte minulý týždeň avizovala, že Dánsko chce po Veľkej noci postupne rušiť niektoré obmedzenia, ak bude počet nových prípadov nákazy a úmrtí stále viac-menej stabilný.

 

Dánsko, v ktorom dosiaľ evidujú takmer 4700 nakazených a 187 úmrtí, bolo jednou z prvých európskych krajín, ktoré v marci zaviedli prísne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. V rámci nich sa zatvorili školy, denné centrá, reštaurácie, kaviarne, telocvične a do krajiny sa zakázal vstup väčšine zahraničných občanov.

 

 

USA

Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1150 úmrtí na nový koronavírus, oznámila v pondelok večer miestneho času prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Celkový počet mŕtvych tak stúpa čoraz vyššie nad hranicu 10.000 mŕtvych, ktorá bola prekročená v pondelok už skôr.

 

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa je v USA celkový počet nakazených koronavírusom vyše 366.000 - vrátane viac ako 30.000 nových prípadov nákazy za 24 hodín. Celkový počet úmrtí je konkrétne 10.783.

 

USA majú zďaleka najväčší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa niekoľko posledných dní zvyšoval najmenej o 1000 denne a postupne sa približuje k počtu mŕtvych v Taliansku (16.523) a Španielsku (13.005).

 

 

Čína

Čína v utorok nehlásila žiadne nové úmrtia na koronavírus - prvýkrát od januára, keď začala zverejňovať údaje. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu.

 

Prípady v pevninskej Číne ubúdajú od marca, ale krajina čelí druhej vlne nákaz prinesených zo zahraničia, pričom zdravotnícke úrady hlásia celkovo takmer 1000 dovezených prípadov infekcie.

 

Za posledných 24 hodín pribudlo v Číne iba 32 prípadov nákazy, všetko u ľudí, ktorí sa vrátili z cudziny.

 

V krajine je tiež 30 nových asymptomatických (bezpríznakových) nákaz, pričom celkový počet takýchto infekcií tam zaznamenali 1033. Približne štvrtina zo súčasného počtu asymptomatických prípadov bola tiež privezená zo zahraničia.

Počet asymptomatických prípadov začala Čína prvýkrát zverejňovať minulý týždeň, keď už zosilneli obavy obyvateľov z možných "tichých" nositeľov koronavírusu, ktorí ho aj nevedomky šíria.

 

Takisto silnejú obavy, že sa koronavírus znova objaví v pôvodnom ohnisku nákazy, v stredočínskom meste Wu-chan. Tam ho prvýkrát zistili koncom vlaňajška.

 

Keďže bolo vo Wu-chane potvrdené množstvo asymptomatických prípadov, miestne úrady odvolali v pondelok v 45 obytných komplexoch štatút "lokalita bez epidémie".

 

Dosiaľ sa v Číne nakazilo koronavírusom 81.740 ľudí a 3331 ľudí zomrelo - z nich drvivá väčšina vo Wu-chanu a v okolitej provincii Chu-pej.

 

Južná Kórea

Južná Kórea hlásila v utorok menej než 50 nových prípadov nákazy koronavírusom už druhý deň po sebe, ale zdravotnícke úrady varovali pred uspokojením. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

 

Južná Kórea hlásila denne okolo 100 a menej nových prípadov už vyše tri týždne, ale zdravotnícke úrady sú stále v stave vysokej pohotovosti, pretože v kostoloch a nemocniciach sa naďalej vyskytujú zhluky prípadov infekcie a takisto prichádzajú noví nakazení zo zahraničia.

 

V pondelok bolo zistených 47 prípadov nákazy a v predchádzajúci deň takisto 47 prípadov. Celkový počet infekcií v krajine je 10.331, ako uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

 

Počet úmrtí na koronavírus, ktorý sa objavil prvýkrát koncom vlaňajška v Číne, stúpol v Južnej Kórei o šesť na 192. 

Približne 100 ľudí sa v pondelok z ochorenia vyliečilo, takže celkový počet uzdravených ľudí stúpol na 6694.

 

 

Mesto Tägu a provincia Severný Kjongsang, dve najťažšie postihnuté oblasti krajiny, hlásili 13 a jeden nový prípad, uviedlo KCDC. Celkový počet prípadov nákazy v Tägu a Severnom Kjongsangu je 6794 a 1317.

 

Aj ďalšie významné provincie a veľké mestá hlásili prípady nákazy - Soul a okolitá provincia Kjonggi majú štyri a desať nových prípadov.

 

Južná Kórea tiež zistila na hraničných priechodoch 14 nových prípadov prinesených zo zahraničia, takže celkový počet privezených prípadov stúpol na 802.

 

Južná Kórea sa snažila stlačiť denný počet prípadov pod 50, preto predĺžila prísnejšie pravidlá pre sociálny odstup o dva týždne do 19. apríla. Južná Kórea zatiaľ otestovala 447.304 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona