V Rusku odsúdili tínedžera, ktorý hral známu počítačovú hru

NETKY.SK • 10 Február 2022, 16:33 • 2 min
V Rusku odsúdili tínedžera, ktorý hral známu počítačovú hru

MOSKVA - Vojenský súd v sibírskom meste Kansk uznal mladíka vinným z nácviku teroristických aktivít, uviedol ľudskoprávny právnik Pavel Čikov na sociálnej sieti Telegram s tým, že stredoškolák si odpyká trest v trestaneckej kolónii.

slovakia

left justify in out

Len 16-ročný Nikita Uvarov dostal trest odňatia slobody na 5 rokov a pokutu 30 000 rubľov (približne 350 eur) za to, že údajne chcel v počítačovej hre Minecraft nechať vybuchnúť virtuálnu budovu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Čikov dodal, že ďalších dvoch obžalovaných zbavili obvinení a súd im uložil podmienečné tresty, pretože spolupracovali s vyšetrovateľmi. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Obžalovaný z útokov v Paríži z roku 2015 tvrdí, že nikoho nezabil

 

Trestné konanie proti tínedžerom sa v Kansku začalo ešte v lete 2020. Chlapcov vtedy zadržali po tom, čo po meste vylepovali letáky na podporu absolventa Moskovskej štátnej univerzity Azata Miftachova, pričom jeden z nich dali aj na budovu FSB.

 

Po zadržaní im polícia zhabala mobilné telefóny. Z ich komunikácie na sociálnej sieti VKontakte vyplynulo, že si vo videohre Minecraft postavili budovu FSB a chceli ju „pre zábavu vyhodiť do vzduchu“.

 

img

 

Podľa vyšetrovateľov však zámerom tínedžerov bolo spáchať útok na skutočné sídlo FSB, keďže skúšali vyrábať výbušné zariadenia a nacvičovali ich odpálenie v opustených budovách.

 

Tínedžeri spočiatku čelili obvineniu z členstva v teroristickej organizácii, za ktoré je prísnejšia trestná sadzba, no pre nedostatok dôkazov ho stiahli. 

 

Možno vás zaujme: Muž odťal manželke hlavu a prechádzal sa s ňou po meste

 

Uvarov vo svojej záverečnej reči podľa novín Novaja gazeta odmietol obvinenie a vyhlásil, že ak ho odsúdia, trest si odpyká „s čistým svedomím a dôstojne". Zdôraznil, že nie je terorista. Poprel, že by niekedy do četu napísal, že plánuje „niekoho či niečo vyhodiť do vzduchu“, pretože nič také neplánoval a nikoho na to nepripravoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies