V Rusku skritizovali návrh povolenia vstupu do EÚ iba tým, ktorí sú očkovaní

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 13:21 • 2 min
V Rusku skritizovali návrh povolenia vstupu do EÚ iba tým, ktorí sú očkovaní

MOSKVA - Ruskí poslanci skritizovali návrh Európskej komisie (EÚ) umožniť vstup do Európskej únie iba tým, ktorí sú zaočkovaní proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Európska komisia totiž navrhla zmierniť reštrikcie vstupu do EÚ z tretích krajín. Iniciatíva poskytuje povolenie na vstup do EÚ pre každého, kto je najmenej dva týždne pred návštevou kompletne očkovaný proti koronavírusu schválenými vakcínami.

 

Zároveň členské krajiny vyzývala, aby povolili vstup osobám, ktoré sú očkované vakcínami zo zoznamu WHO, pre použitie v núdzových prípadoch.

 

Senátor Alexander Bashkin, člen ruskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZRE), uviedol, že Európska komisia sa nestará o občanov krajín EÚ, iba buduje zbytočné bariéry.

 

„Vymýšľaním ďalších obmedzení si niektoré krajiny a politici strieľajú do nohy....V opačnom prípade by bol Sputnik V v Európe už dávno bol certifikovaný,“ povedal poslanec.

 

Podľa jeho názoru iniciatíva Európskej komisie pripomína sankcie, preto ruskú vakcínu neprijmú. „Akékoľvek rozumné krajiny túto ponuku odmietnu,“ zhrnul Bashkin.

 

Vedúci výboru Dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Slutský zasa v tejto myšlienke vidí predpoklady pre vznik „covidovej opony“.

 

„Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie. Ale ak sa také opatrenia skutočne zavedú, prispejú aspoň na určité obdobie k vytvoreniu akejsi covidovej opony,“ povedal poslanec.

 

Pripomenul, že pre vstup do Európskej únie sa navrhuje prísny zoznam vakcín. „Je to tiež prvok manipulácie pri propagácii určitých značiek liekov na svetových trhoch. Ako by povedali, - ak sa chcete vydať do Európy, očkujte iba dohodnutými výrobkami. Taká farmaceutická cenzúra,“ uviedol Slutsky. Zároveň vyzval, aby sa neponáhľali so závermi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies