V Rusku chytili agenta CIA, chcel naverbovať ruského špióna

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 14:55 • 2 min
V Rusku chytili agenta CIA, chcel naverbovať ruského špióna

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok informovala o zadržaní údajného agenta americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorý sa pokúšal nahovoriť na spoluprácu jedného z ruských spravodajských dôstojníkov. Američan identifikovaný ako Ryan C. Fogle podľa zverejnených informácií pôsobil v Moskve ako tajomník na politickom oddelení veľvyslanectva Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení FSB, z ktorého citovali ruské tlačové agentúry, sa uvádza, že Fogla prichytili "so špeciálnym technickým vybavením, písomnými pokynmi pre naverbovanie ruského občana, veľkou sumou peňazí a prostriedkami pre zmenu výzoru osoby". Po vypočutí ho však vydali naspäť americkému veľvyslanectvu.

Ruská spravodajská služba vo vyhlásení dodáva, že americkí kolegovia "sa v poslednom čase opakovane pokúšali verbovať personál ruských policajných úradov a špeciálnych služieb", čomu však zabránila kontrarozviedka. Najnovší prípad sa objavil krátko po prvom výročí návratu Vladimira Putina do funkcie ruského prezidenta ako začiatku ochladenia vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom. Vyvolal pritom spomienky na udalosti z roku 2010, keď Američania na svojom území odhalili celú sieť ruských "spiacich agentov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies