V Rusku bolo testované zariadenie spôsobujúce dážď zahrievaním mrakov

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 17:50 • 2 min
V Rusku bolo testované zariadenie spôsobujúce dážď zahrievaním mrakov

PJATIGORSK - Prvé testy experimentálnej inštalácie, ktorá zahrieva oblaky pre spôsobenie zrážok, sa uskutočnili na juhu Ruska na území Stavropoľského kraja.

slovakia

left justify in out

Deficit zrážok

V mnohých regiónoch sveta je nedostatok zrážok. Mraky nerastú také veľké, že môžu pršať prirodzene alebo ich nie je dosť.

 

img

 

Vedci preto hľadajú spôsoby, ako stimulovať rast oblakov a tým spôsobiť a zvýšiť zrážky. Použitie špeciálnych činidiel môže problém vyriešiť, sú však veľmi drahé.

 

Odbornici tiež skúmajú možnosť stimulácie rastu mrakov pomocou silných zdrojov tepla umiestnených na zemi. S ich pomocou sa vytvára tepelný prúd, ktorý ovplyvňuje oblaky.

 

Ruský rozvoj

Ruskí fyzici sa spolu s kolegami zo Spojených arabských emirátov zaoberajú štúdiom možností spôsobenia zrážok pomocou tepelných zdrojov.

 

"Aby táto metóda fungovala, musí prúd stúpať do výšky asi 3 až 4 km od zeme. Jeho teplota musí byť o 10 až 20 stupňov vyššia ako teplota okolia. Rýchlosť prúdu má byť medzi 25 a 100 metrov za sekundu. Túto rýchlosť môžu zabezpečiť prúdové motory ako v lietadlách", vysvetlil Robert Zakinyan, odborník v oblasti fyziky oblakov a atmosféry.

 

img

 

Ruskí vedci zostavili zariadenie, pomocou ktorého je možné nasmerovať silný tepelný prúd do výšky niekoľkých kilometrov, aby sa zahriali oblaky a spôsobil dážď. Zariadenie prešlo prvými testami na testovacom mieste v území Stavropoľského kraja.

 

Vývojári budú pokračovať v práci na projekte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies