V ruskom Omsku zakázali na školách Halloween!

NETKY.SK • 31 Október 2013, 06:21 • 2 min
V ruskom Omsku zakázali na školách Halloween!

MOSKVA - Úrady v ruskej Omskej oblasti v stredu vydali nariadenie, ktorým na školách zakazujú zábavy pri príležitosti štvrtkového sviatku Halloweenu, ktorým sa pravidelne končí mesiac október.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva školstva však ide o "extrémizmus a uznávania kultu smrti". Sviatok sa pritom stal v Rusku populárnym a ako všade na svete si ho ľudia pripomínajú rôznymi kostýmami. Konzervatívnemu združeniu rodičov sa to však nepozdáva a obrátilo sa preto so sťažnosťou na omské úrady. Ministerstvo nakoniec uznalo, že Halloween má pre svoj "mystický obsah a propagáciu kultu smrti negatívne dopady". S tým súhlasí aj tamojšia pravoslávna cirkev. Podľa slov jej šéfa pre styk s verejnosťou Vševoloda Čaplina si síce "ľudia myslia, že ide iba o neškodnú a zábavu, no zlí duchovia myslia inak".

Halloween je populárny americký zvyk sprevádzaný vyrezávaním tekvíc a preobliekaním sa za strašidlá a monštrá. Deje sa tak v predvečer Všetkých svätých - teda na Halloween (z anglického All-Hallows-eve). Pôvodne šlo o pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanskú obdobu Nového roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona